Reportatge: la importància de protegir la fauna salvatge propera a la ciutat

www.andorradifusio.ad

Tot i que ara es vulgui limitar, fa anys que el creixement urbanístic va a l'alça i en un país de muntanya com Andorra comporta que la interacció amb els animals salvatges sigui cada vegada més gran. Ho hem vist, per exemple, amb l'ossa que es va observar a la Cortinada. Un cas, però, força excepcional. Des de la unitat de fauna del Govern fan seguiment de les espècies que viuen a prop de les ciutats per protegir-les i aconsellen no tocar-les ni molestar-les si ens les trobem. 

Sorpresa de fa ben pocs dies. El cau de guineu que s'estava monitoritzant pels volts de la capital té nous habitants. Es pot veure en les imatges que ha captat una de les càmeres, que l'Hèctor, el tècnic de la unitat de fauna de Govern, recull periòdicament. Precisament, perquè a prop hi ha un punt d'aigua que atrau la fauna. "Moltes espècies es desplacen força distància per poder venir a beure. Hi ha una varietat de fauna que a altres llocs no trobaríem".

I és que en zones properes a la ciutat com aquesta, es poden arribar a trobar "cabirols, teixons, fagines, porcs senglars, aus, com ara tudons, picots, tant garser com verd, petits mamífers com ratolins i genetes, explica del Val. 

Els tècnics del departament de fauna acudeixen a les ubicacions on hi ha les càmeres aproximadament cada dues setmanes per extreure les imatges enregistrades. Arreu del país hi ha 20 càmeres d'aquesta tipologia instal·lades prop de zones urbanes. Les tenen controlades a través d'un mapa: amb punts verds assenyalen els indrets on hi ha càmeres, mentre que en vermell indiquen antigues ubicacions que havien estat també monitoritzades. Per exemple, a prop d'Escaldes-Engordany també hi ha un altre perímetre que està sota vigilància perquè hi ha un interessant cau de teixons. A diferència de la primera ubicació, que es troba en zona obaga, a aquesta li toca molt més el sol. 

I no només fan aquest seguiment per tenir un registre de les espècies que hi viuen, sinó que també donen consells perquè els responsables d'iniciatives urbanístiques interfereixin el mínim possible dins l'ecosistema i que busquin "alternatives per minvar l'impacte ambiental que pugui arribar a tenir un projecte", apunta el tècnic. 

I donen més consells dirigits a tota la població en un moment clau com és la primavera: 

"Si ens trobem animals a la muntanya, el primer que aconsello és observar-los en silenci i si veiem que se'ns apropen o arribem a tenir por que estiguem tant a prop, l'únic que hem de fer és manifestar-nos com a humans fent soroll o picant de mans i ells marxaran el 99,9% de les vegades. Hem de ser conscients i aprendre a buscar l'equilibri de viure i deixar viure."

Hèctor del Val, tècnic de la unitat de fauna del departament de Medi Ambient

Els especialistes també alerten que cal evitar la contaminació acústica i lumínica que pot molestar i pertorbar la tranquil·litat i el cicle de vida de la fauna salvatge propera a la ciutat. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero
Imatges cedides: Govern d'Andorra 

Comparteix:

Repunten un 12% les cirurgies sense ingrés a l'hospital El Govern no expulsarà la desena de peruans que s'han quedat en situació irregular