Reportatge: persones amb la síndrome d'Asperger demanen investigació per una detecció prematura dels casos

www.andorradifusio.ad

El Yuam i el Pedro són dos joves de 18 anys a qui se'ls va diagnosticar la síndrome d'Asperger, un trastorn de desenvolupament que s'inclou dins de l'espectre autista i afecta les seves habilitats socials. Demanen que se segueixi investigant en aquest camp per fer possible una detecció prematura dels casos. Aquesta és la seva experiència.

"Jo ara mateix puc estar aquí parlant perquè he anat a la psicòloga i ella m'ha ajudat en l'àmbit social", ha explicat Yuam Canut, jove amb síndrome d'Asperger i membre de la Junta d'Autea, tot afegint que abans d'això no tenia cap eina: "No sabia com comunicar-me, com expressar-me i com adreçar-me als altres".

Pedro Moreno és un altre jove amb la síndrome d'Asperger. Assenyala que la societat continua tenint estereotips respecte a aquest trastorn. "La gent pensa que és una persona extravagant, que té les seves peculiaritats i no sap per què es comporta així".

Canut ha remarcat que "abans teníem la imatge del típic autista que no parlava i que es donava cops a les parets". L'avenç en la medicina i la psicologia va permetre que es trobessin altres síndromes de l'espectre autista.

En aquesta línia, moltes de les persones que pateixen aquesta síndrome pateixen assetjament escolar. De fet, Canut comenta que secundària és una època important, ja que "tots volem encaixar, tenir amics i fer vida social".

Un problema que ell mateix va tenir: "No tenia amics, no sabia què em passava i fins i tot hi havia molta gent que deia que era estrany", assegura, i afegeix que "el que és diferent, moltes vegades, espanta". Per això, creu que poder posar-li un nom "és un pas per saber com tirar endavant i com tractar en l'àmbit social".

Aquest no va ser el cas de Moreno, que celebra "la sort de no haver tingut aquests problemes i de tenir amics". Tot i això, detalla que hi ha situacions que "em costen un munt", malgrat que són normals per a qualsevol persona, com ara dir als seus amics de quedar en un lloc o prendre la iniciativa.

Pel que fa a les afectacions de la Covid-19 i del confinament, Moreno confessa que "ho he passat una mica regular". "De sobte estàs sortint amb els amics el cap de setmana i ara res". A més, destaca que la possibilitat de fer activitats que trenquen amb la rutina "t'aclareix la ment i aprens una cosa nova".

En aquest sentit, Canut remarca que "hi ha hagut una gran pèrdua social amb la pandèmia", i assegura que hi ha hagut molts casos en què les persones han patit la soledat.

Amb tot, Canut reivindica que cal invertir més en aquest camp de la psicologia, "sobretot per detectar al més aviat possible els casos d'Asperger o altres trastorns", i ha afirmat que "seria millor per als pacients, per a la família i per a les persones que té al seu voltant".

Informa: Judith Sáez
Imatges: Pere Besolí-Arnau Gaya

 

 

Comparteix:

Els guanyadors del concurs de pintura mural a l'exterior de l'Espai Columba comencen les seves creacions El Cos de Policia celebra 90 anys d'història