Sant Serni de Canillo recupera les pintures de la Puríssima Sang de Josep Oromí

www.andorradifusio.ad

Aquests dies, dues tècniques de Patrimoni Cultural treballen a l'església de Sant Serni, de Canillo, per recuperar les pintures murals de Josep Oromí. Es van descobrir durant la restauració del retaule de la Puríssima Sang, al qual fan referència.

La restauració del retaule de la Puríssima Sang va deixar al descobert les pintures murals de la Passió de Crist atribuïdes a Josep Oromí i que es trobaven sepultades sota una capa d´estuc i guix.

La tècnica de conservació i restauració de Patrimoni Cultural, Mireia Tarrés, explica com "aquest estuc es va posar als anys 60 però estaven tapades prèviament per la capa de guix". Ara el treball consisteix en "anar retirant les capes de pintura i de guix amb una màquina d'ultrasons i un bisturí, i apareixen les pintures del segle XIX".

Tot i el mal estat d'alguns fragments, el que ha quedat de les pintures permet fer una lectura de la simbologia de l'Arma Christi, elements que fan referència al patiment de Jesucrist fins a la crucifixió, com "una escala, una llança, un martell o la roba que portava Crist, elements que simbolitzen la Passió", destalla Tarrés.

Per similituds de la iconografia les pintures de l´església de Sispony, l´antic santuari de Meritxell i Sant Miquel de la Mosquera i, segons els llibres de comptes del comú, Josep Oromí hauria fet les pintures en una època en què se li va fer l´encàrrec de marbrejar els retaules barrocs, el de l´altar major i el de Sant Martí; i fer les pintures del cor.

Informa: Rosa Alberch
Imatge: Anna Romagosa

Comparteix:

La directora de la CASS veu necessari ampliar l'edat de jubilació Els carburants mantenen l'IPC a l'alça