El treballadors del comerç i la restauració, els que pateixen més precarietat laboral

www.andorradifusio.ad

Tot i la importància en l'economia de sectors com el comerç o restauració, enquadrats en la denominació de segment secundari, són dels menys afavorits en alguns aspectes, com ara retribució salarial o horaris laborals. Així ho reflecteix l'estudi sobre el mercat laboral que ha elaborat el Centre de Recerca Sociològica (CRES).

L'estudi apunta el fet que els treballadors d'aquests sectors estan més afectats per la temporalitat i les subcontractacions, amb salaris que poden arribar a ser un 40% inferiors al segment primari.

Els treballadors d'hoteleria, restauració i comerç tenen més dificultats de conciliació, amb salaris a prop del seu mínim i en aquest sentit, a més, es detecta una baixada del sou mitjà.

Tenen més dificultat de millorar la situació canviant de feina en no haver-hi tanta oferta de treball, a causa d'un augment de les subcontractacions amb empreses de treball temporal.

El director del CRES, Joan Micó, explica que el fet de ser una zona turística en què "hi ha la necessitat que molta gent treballi també els caps de setmana genera tensions molt importants" en les relacions laborals. Aquestes situacions es poden agreujar, ja que els treballadors d'aquest sector són dels més proclius a combinar dues feines per aconseguir els seus objectius econòmics.

Finalment també són dels que més hores treballen, amb mitjanes que superen les 40 hores setmanals.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Un estudi del CRES constata que la bretxa salarial entre dones i homes arriba fins el 20% Així han estat els quatre mesos d'obres a l'avinguda Meritxell