Un expert recomana adaptar el sistema de salut a l'envelliment de la població i l'increment de les malalties cròniques

www.andorradifusio.ad

L'envelliment de la població i l'increment de les malaties cròniques són problemes amb els quals s'estan trobant tots els sistemes de salut i per aquest motiu s'han de redissenyar les estratègies per atendre els afectats. A Catalunya ho han fet creant circuits i rutes assistencials, potenciant l'atenció domiciliària i coordinant equips multidisciplinars. Un camí que també Andorra hauria de fer, segons un expert català que avui ha fet una sessió clínica al SAAS.

Els sistemes de salut s'han d'adaptar a les necessitats derivades de l'increment de la cronicitat i de l'envelliment de la població. Així ho creu l'especialista Sebastià Santeugènia, que ha defensat la necessitat de crear circuits assistencials compartits o integrals i unitats multidisciplinars per poder atendre els malalts de forma coordinada, eficient i tenint en compte l'àmbit social. Creu que Andorra està caminant en aquest sentit. Afirma que "en un sistema amb un volum de persones reduït, amb una dispersió territorial reduïda i a la vegada amb un model molt centrat en l'àmbit hospitalari aquesta reorganització serà més fàcil que en un territori densament poblat o amb gran dispersió territorial". En aquest sentit creu que "és una oportunitat perquè el fenomen d'envelliment poblacional el viurem a tot el món".

Santeugènia defensa a més la potenciació de l'atenció domiciliària com al principal recurs per atendre els malalts crònics i complexos. També la integració dels centres sociosanitaris en el sistema de salut. En el cas d'Andorra seria el Cedre. Afirma que "l'important d'aquesta estructura sociosanitària és poder integrar-la dins la xarxa de salut" perquè sovint "el sector sociosanitari ha quedat sempre com un escenari alternatiu al domicili amb un caire molt residencual i en l'àmbit de Catalunya aquest sistema l'hem empès dins el sistema entre l'atenció primària i l'hospitalària, com a nexe".

A Catalunya crear aquest sistema ha costat cinc anys i encara s'hi treballa. El camí és llarg i costós, però per a l'especialistes el canvi és fonamental i imprescindible.

Informa: Ana Alamán Imatge: Jordi Domingo

 

Comparteix:

La guàrdia civil desmantella un entramat societari que enviava diners a Andorra amb helicòpter El CSJ defensa l'aplicació de la presó preventiva que afecta el 41% dels reclusos