El dilema del futbol andorrà

www.andorradifusio.ad

El futbol nacional travessa un moment dolç des del punt de vista esportiu, però els impagaments i la desaparició d'equips històrics continua sent una xacra difícil d'eliminar. La transformació és evident i tot apunta que les societats anònimes d'objecte esportiu seran el següent pas en aquest creixement.

La lliga nacional ha fet un gir copernicà els darrers anys. D'una competició completament amateur ha passat al semi-professionalisme amb l'arribada d'importants inversors i jugadors de nivell. I a darrere de tot plegat: les competicions europees. Com destaca l'entrenador de l'Atlètic Amèrica, Cristian Lara: "econòmicament és bastant més assequible arribar a una competició europea des de la lliga andorrana que des de la lliga espanyola o francesa." 

Els clubs del país no es poden comprar ni vendre, ja que són associacions sense ànim de lucre, per això s'utilitzen acords privats amb l'etiqueta de patrocini o col·laboració. Això ha impulsat la lliga a cotes altes, fins al punt que per primera vegada un equip andorrà ha arribat a la tercera ronda d'una competició europea, com va fer el FC Santa Coloma aquesta temporada.

Tot i això, els clubs no disposen d'estructures pròpies com ara estadis, afició o ingressos derivats de la seva activitat. A banda dels patrocinis, l'única forma de finançament és la subvenció que arriba mitjançant la federació a instàncies de la UEFA. Per aquest motiu, no tot és or el que llueix i els impagaments han estat una constant els darrers anys, el delegat del FC Ordino, Pepe Mengual, assegura que "es proposen uns pressupostos d'uns diners que no es tenen."

"Ara mateix és el major problema de la nostra lliga, perquè cada any ens enfrontem a la mateixa situació i al final els perjudicats són els jugadors"
Rui Beja, coordinador tècnic CF Esperança

El futbol nacional ha viscut esquitxat amb polèmiques com ara la desaparició d'equips històrics com el Lusitans o la retirada de la competició del Sant Julià o l'Engordany. Enguany també s'ha produït el cas del Penya Encarnada. Un fet que a perjudicat la imatge del sector i per això, Mengual considera que "el millor és fer una estructura perquè no torni a passar i que la federació s'impliqui una mica més."

Les auditories, certificats de no deute amb la CASS i jugadors són alguns dels mecanismes que s'han interposat per part de la federació i la UEFA, però, alguns els titllen d'insuficients i aposten per anar més enllà. "El que faltaria són les regulacions que són internacionals al món, adaptar-les una mica a la nostra realitat", diu l'entrenador de l'Atlètic Amèrica. I consideren que hi ha d'haver més implicació i control. El director general de l'Atlètic Club d'Escaldes, Nacho Moratal, defensa que tots els clubs "han de tenir al capacitat de passar l'articulat que marca la UEFA. I cada persona que coordina un club, ha de tenir una titulació". A més, Beja afegeix que caldria que "els clubs presentessin un aval conforme podran complir amb tots els seus pagaments i deures."

L'aprovació de les societats anònimes d'objecte esportiu per part de Govern seria una de les solucions plantejades a aquesta problemàtica, ja que permetria dotar d'un marc jurídic més ampli del què hi ha actualment. De fet, l'Inter d'Escaldes i FC Santa Coloma ja han enllestit els tràmits, però, què n'opinen els clubs? La majoria estan a favor perquè defensen que hi hauria una garantia jurídica i els clubs tindrien més llibertat. Ara bé, també hi ha qui no ho veu necessari: "Pels pressupostos que hi ha al país ho trobo innecessari en aquest moment. Sobretot pels clubs més baixos, perquè al final és una sèrie d'obligacions amb uns pressupostos que no val la pena tenir-los. A més, al passar a ser societat anònima, els clubs perdrien les subvencions com a clubs socials o sense ànim de lucre", defensa Lara.

La realitat és que la lliga nacional ha patit un creixement esportiu exponencial els darrers anys. Ara, el repte és consolidar aquest canvi als despatxos. La premissa és senzilla no gastar el que no es té, a l'horitzó un camí ambiciós i pedregós.

Informa: Joel Romero
Imatges: Pau Bonastre-Kevin Ribeiro- Ricard Tenza- Andreij Cristancho-Fernando Montero

Comparteix:

Segona medalla de Gina del Rio als Mundials júnior Aprenent a ser streamers