10.000 jubilats tenen una pensió per sota del salari mínim

www.andorradifusio.ad

Uns 10 mil jubilats, tres quartes parts del total, tenen una pensió inferior al salari mínim de les 13.000 persones que tenen dret a la jubilació. Unes prestacions que s'haurien d'apujar el 7%, com els sous dels treballadors, segons ha dit a la Nacional el representant dels pensionistes al consell d'administració de la CASS. També ha dit que la persona que més pensió cobra rep més de 150.000 euros l'any, uns 13.000 euros al mes.

Jacint Risco ha afirmat que les pensions no són sostenibles a llarg termini, però que tampoc són suficients per a la gran majoria dels que han cotitzat. Ha reiterat que caldria fer reformes perquè aquesta situació millori.

"De 13.000 pensionistes que han cotitzat més de 15 anys, és a dir que tenen dret a una pensió vitalícia. Doncs bé, d'aquests 13.000, més de 10.000 estan per sota del salari mínim. Això és un problema perquè com viuen aquestes persones?."

Jacint Risco, representant dels pensionistes a la CASS

Ha comentat que això no només afecta bona part dels residents, sinó també molts nacionals. Té clar que la problemàtica de l'habitatge i l'elevat cost de la cistella de la compra està passant factura a les economies familiars. "Hi ha moltes persones andorranes que ho estan passant molt malament. I això hem de començar a mirar-nos-ho".

I el representant dels pensionistes a la CASS és clar:

"La realitat és que l'habitatge ho està espatllant tot. És veritat. Està espatllant totes les economies familiars. Ho està espatllant tot."

Jacint Risco, representant dels pensionistes a la CASS

Per això, està a favor que les pensions inferiors al salari mínim pugin un 7% i no un 4,6%, com pretén el Govern i els grups parlamentaris de la majoria. També ha volgut tranquil·litzar la gent dient que les pensions es cobraran, la qüestió és conèixer quin és el paper que assumirà l'estat.

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

Cal Puigcernal entra a l'inventari de Patrimoni Cultural L'accés a Andorra des de França, amenaçat de nou