El 2020 s'ha registrat la millor qualitat de l'aigua des que es recullen dades

www.andorradifusio.ad

L'any 2020 es van tractar 23,5 milions de metres cúbics d'aigües residuals i es van netejar 663 km de rius, una acció que va permetre extreure 12,2 tones de residus. La qualitat de l'aigua és excel·lent o bona, segons els estudis. Les xifres han estat facilitades aquest dilluns pel Govern coincidint amb la celebració del Dia mundial de l'aigua.

L'any passat la qualitat de l'aigua va ser la millor registrada a Andorra des que es va iniciar la recollida de dades, el 1996. El 69,5% de les residuals van ser tractades a l'estació depuradora d'aigües residuals sud, a Sant Julià de Lòria.

En el decurs del 2020 es van recollir 403 mostres d'aigua al conjunt la xarxa fluvial, que és un 13,7% menys que en l'exercici anterior a causa del confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19. La bona notícia és que en cap de les mostres es va detectar rastres de vessaments d'hidrocarburs.

L'últim any es van netejar 663 km de rius, una acció que va permetre extreure 12,2 tones de residus. "Es trobaven certs punts que hi havia abocament de residus i ara ens trobem residus que es volen i se'n van al riu, alguna cosa puntual, no és un abocament de residus com a tal", celebra la directora del departament de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Ferrer.

Pel que fa a la qualitat biològica, el 93% de les 20 estacions repartides pel territori mostren una lectura excel·lent, bona o passable. Només en una estació s'ha registrat un resultat de qualitat dolenta. Actualment es depura el cent per cent de les aigües residuals.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Arxiu / Anna Romagosa

Comparteix:

AD.HOC s'oposa al telefèric del Carroi i l'aeroport de Grau Roig i adverteix de l'impacte ambiental que poden tenir MoraBanc augmenta un 20% els beneficis el 2020