ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

21 anys de l'allau que va arrasar Arinsal

www.andorradifusio.ad

Hi ha dates que queden gravades per sempre en la memòria. La d'avui és una. El 8 de febrer del 1996 Arinsal patia l´allau que va arrasar la zona de la canal de les Fonts.

Cada any es rememora aquella jornada, les hores prèvies i l´impacte que l'allau va tenir en el paisatge d´Arinsal. Però sobretot es recorda que l´encert en algunes decisions va permetre salvar vides, com recordaven en el documental elaborat per aquesta casa alguns dels testimonis que ho van viure en primera persona. A les 17h d´aquell dia les autoritats van ordenar desallotjar totes les zones habitades davant l´alt risc d´allau, unes 200 persones. Tan sols dues hores més tard, la neu acumulada baixava a gairebé 300 quilòmetres per hora per la canal de les Fonts. 8 dels 11 edificis evacuats van quedar afectats. Les causes que van provocar una allau d'aquella magnitud s´expliquen per les condicions meteorològiques de les setmanes prèvies.

L´allau d´Arinsal va reunir unes característiques que la van convertir en motiu d´estudi per part dels especialistes. Es va construir un enorme dic per desviar l'allau i es va instal·lar un sistema per desencadenar-ne de controlades quan l´acumulació de neu és excessiva.

RTVA i el CENMA han produït el 2016 el documental L'allau d'Arinsal amb les declaracions de testimonis i i protagonistes que van viure de prop l'allau més gran de la història d'Andorra:Informa: Joan A. Sarmiento
Locució: Ariadna Comas

Comparteix:

34.231.21.83