50 anys de la visita del copríncep Charles de Gaulle

Avui fa 50 anys que Andorra rebia la visita del copríncep Charles

Avui fa 50 anys que Andorra rebia la visita del copríncep Charles de Gaulle. El Principat va acollir amb molta expectació l'arribada d'una de les figures més influents en la construcció d'una Europa unida i de la reconciliació francoalemanya. L'Arxiu Nacional d'Andorra ha recordat l'efemèride amb una instantània d'aquella visita.

En un discurs pronunciat el 23 d'octubre de 1967 a la Casa de la Vall el president de la república francesa va agrair la "fidelitat" de les valls. L'estadista va abordar, també, temes recurrents, com la nacionalitat, l'agricultura, el turisme i la desestacionalització... "L'heu d'organitzar més i més bé, i ho feu, a l'estiu i a l'hivern. I això implica, naturalment, comunicacions. Comunicacions terrestres, tant a l'interior de les vostres valls com per connectar-vos a l'exterior, i també el telèfon i tota mena de mitjans moderns que són indispensables per posar-vos en relació amb l'exterior i fer més fàcil l'activitat turística de les valls", proposava.

Eren temps de canvis, que es vivien en concòrdia entre els dos coprínceps. De Gaulle assegurava que tenia "la més alta consideració" pel copríncep episcopal, Ramón Iglesias, i que l'objectiu era cooperar pel bé d'Andorra. "Esteu fent grans canvis, no són desordres. Una vegada més, sou vosaltres mateixos, però heu volgut, vosaltres també, que la vostra època sigui vostra", afegia premonitòriament. Molts coincideixen avui en dia en la vigència de les seves paraules.

Informa: Jordi Domingo

Comparteix: