El 69% de les consultes al SIAD són sobre la interrupció voluntària de l'embaràs

www.andorradifusio.ad

Des que es va crear fa tres anys el Servei Integral d'Atenció a les Dones ha atès 96 persones. Pràcticament un 70% de les consultes tenen relació amb la interrupció voluntària de l'embaràs. En aquest temps el servei ha facilitat la píndola de l'endemà a unes trenta dones.

Planificació familiar, mètodes anticonceptius i informació sobre malalties de transmissió sexual centren una part de les consultes al Servei Integral d'Atenció a les Dones, tot i que les relacionades amb la interrupció voluntària de l'embaràs són les més nombroses, el 69%. La llevadora referent del SIAD, Cristina Pérez, explica com treballen des del SIAD. "Nosaltres proposem un seguiment preinterrupció, i després un seguiment post interrupció, depenent de cada un dels cassos "

L'edat mitjana de les usuàries és de 29 anys. La majoria són dones, però també hi ha homes en un percentatge molt inferior que demanen per "mètodes anticonceptius", tal com afirma la llevadora.

En aquests tres anys d'existència, el servei ha facilitat una trentena de píndoles de l'endemà gratuïtament. Es poden sol·licitar de dilluns a divendres i en casos urgents el cap de setmana. Per aquest any es posarà en marxa un web per donar major visibilitat al servei. La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, avança una de les funcionalitats que tindrà la pàgina web: "podràs contactar directament amb totes les llevadores referents del programa".

Del total de visites, 36 es van fer el 2022 i en el que portem d'aquest 2023 ja s'han comptabilitzat 10.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Albert Refart

Comparteix:

"La vostra regressió, la nostra resistència", el lema d'Acció Feminista per animar la gent a participar a la manifestació del 8M Els vols nocturns a l'aeroport d'Andorra-la Seu començaran a final de març