L'aigua, un recurs que cal cuidar

www.andorradifusio.ad

Autoritats i experts destaquen la importància d'elaborar una nova llei de l'aigua per poder fer front a la sequera. Ho han dit en la tercera jornada de l'energia i ciutats sostenibles que s'ha celebrat avui a Sant Julià de Lòria. 

Les sequeres als països del sud d'Europa seran cada vegada més freqüents, de més durada i més intenses. És el que des d'Andorra Recerca i Innovació han compartit en les jornades d'energia renovable i aigua celebrades a la sala Sergi Mas. Aquest any la reducció del cabal és del 54%, una xifra que s'apropa al 69% del 2007, l'any en què es va patir més sequera.  La investigadora d’Andorra Recerca i Innovació, Marta Domènech, destaca que "l'aigua del sòl juga un paper molt important". I afegeix que: "l'efecte de la sequera és eruptiu any rere any, però quan hi ha l'acumulatiu l'efecte és multiplicador."

És per aquest motiu que les autoritats insisteixen en la necessitat de legislar per gestionar millor el recurs hídric."Fer aquesta agència de l'aigua o aquesta estructura de governança que tingui en compte la visió d'un recurs molt més integral i haurem de fer adaptant-nos a la directiva marc europea", ha explicat el ministre d'agricultura i ramaderia, Guillem Casal. D'altra banda, el cònsol de la parròquia laurediana, Josep Majoral, ha assegurat que "s'ha de començar a regular" per donar continuïtat al recurs.

A les jornades hi han participat experts internacionals i nacionals, com el cap d'explotació de FEDA, que ha explicat que els anys més bons la central hidroelèctrica pot arribar a cobrir un 20% de l'electricitat que es consumeix a Andorra. Aquest any, però, no s'ha arribat a aquesta xifra: la producció ha permès cobrir el 14%.

Informa: Karen Gacusana
Imatges:  Anna Romagosa

Comparteix:

Joan-Enric Vives insta a "trobar solucions" a la crisi de l'habitatge Anàlisi: lluita contra els trastorns de la conducta alimentària