Així funciona la planta de compostatge de Benavarre on es tracta el residu orgànic de les empreses andorranes

www.andorradifusio.ad

L'orgànic és el residu que generem en més quantitat. Per tercer any consecutiu Andorra trasllada a la planta de compostatge de Benavarre l'orgànic dels grans productors com restaurants, hotels i grans superfícies. Hi hem estat per fixar-nos en el procés de tractament d'aquests residus.

La nau de Benavarre pertany a la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet i es dedica a la fabricació de compost. "Quan arriben els camions, es barreja l'orgànica que reciclen els hotels i les grans superfícies d'Andorra amb branques triturades. Amb aquesta barreja comencem a tenir el procés biològic de compostatge", detalla el gerent de la mancomunitat, Jordi Vilaró.

Microorganismes com fongs i bactèries descompondran l'orgànic en un procés que dura tres setmanes. Per aconseguir-ho es col·loca la barreja en uns compartiments pels quals es fa entrar oxigen per unes obertures a terra. I és què l'oxigen és un element fonamental en aquesta primera fase. Després és garbella tota la barreja utilitzant maquinària específica, separant plàstics i altres materials.

En aquest punt començaran les nou setmanes en les quals els microorganismes continuaran la seva tasca fent pujar la temperatura de la barreja. D'aquí que en ocasions es vegi que surt fum dels munts d'escombraries. Un cop acabat aquest període es torna a fer passar per una altra màquina la barreja per separar amb un gran aspirador els trossos més petits de plàstic i altres elements no orgànics, per obtenir el compost final, "un adob excel·lent per a l'agricultura".

Aquesta planta de Benavarre absorbeix els residus orgànics de les comarques de l'Alt Urgell i la Cerdanya i també d'Andorra.

Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Ruben Calvo

Comparteix:

Els nous trams de cotització per als autònoms entren en vigor aquest diumenge David Costa, del cor dels Petits Cantors a promesa del cant operístic