L'ajut per desocupació involuntària es consolida

www.andorradifusio.ad

Una setantena de persones es van beneficiar de la prestació per desocupació involuntària l'any passat i, des del gener fins al febrer d'enguany, ja ho han fet 25. El subsidi, creat fa més d'una dècada i amb caràcter provisional, s'ha consolidat. La majoria són per sis mesos i ascendeixen al salari mínim.

L'activitat econòmica és positiva i això suposa que el nombre de persones apuntades al servei d'Ocupació com a aturats són una mica més de 300. I pel que fa a les que perceben la prestació per desocupació involuntària, són 25 des de principi d'any fins al 20 de febrer. Durant tot el 2023, va haver-hi 68 beneficiaris. Sobre les quanties, Afers Socials destaca que en la majoria dels ajuts atorgats l'import correspon al salari mínim, 1.376 euros mensuals.

A diferència d'Espanya i França no és un subsidi d'atur contributiu, al qual tindrien dret tots els que han cotitzat un mínim. Poden demanar-lo els que estiguin sense feina de manera involuntària. Han d'estar inscrits al servei d'Ocupació almenys tres mesos després d'haver perdut el lloc de treball. Tampoc poden haver refusat una oferta laboral adequada durant els 45 dies naturals abans de la sol·licitud ni haver-se negat a participar en els programes ocupacionals i formacions que se'ls ofereixi.

Finalment, els sol·licitants han d'haver cotitzat a la CASS almenys 5 anys. Si se signa l'acord d'associació amb la Unió Europea, segons el Govern, els beneficiaris podran percebre-la íntegrament si decideixen abandonar Andorra mentre l'estan cobrant.

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

1,2 milions per protegir carreteres de les torrentades Dades rècord per començar la temporada de pesca