Alba Solana, educadora i intèrpret de llengua de signes: "Hi ha necessitat de conèixer aquesta llengua"

www.andorradifusio.ad

El Centre de formació al llarg de la vida ofereix cursos de llengua de signes. Un equip d'RTVA ha assistit a la primera de les deu sessions.

L'educadora i intèrpret amb llengua de signes, Alba Solana, explica les necessitats que hi ha al voltant d'aquesta llengua "perquè hi ha gent que no sap ni el que és. O que pensem que hi ha gent que és sordmuda i no ho és perquè tenen cordes vocals. Són detalls que falta conèixer a la societat".

Això és tan sols un exemple del desconeixement d'aquesta discapacitat. Les persones sordes de naixement no són mudes perquè no tenen cap limitació per parlar. De fet, amb ajuda logopèdica poden aconseguir desenvolupar la parla. 

La directora del Centre de formació al llarg de la vida, Elisabeth Carpa, detalla que busquen formacions "que permetin ajudar la ciutadania a participar plenament en la societat". I un sector rellevant ´"són les persones amb discapacitat". Així, d'aquí ve la "idea d'incloure dins del nostre catàleg formacions que ajudin a aquesta inserció. Tant dels que en tenen com dels que no. Hem de poder comunicar per poder-nos entendre."

En aquesta sessió els alumnes han après a lletrejar el seu nom i per a final del curs seran capaços de mantenir una conversa en llengua de signes. Per cert. Un dubte. És un idioma universal?

Solana ho té clar. "No. Cada idioma té la seva llengua de signes i, fins i tot, arriben a tenir dialectes". El nombre d'inscripcions ha estat un èxit. La voluntat del centre és mantenir aquest curs d'ara endavant.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

Torna el concurs d'escultures de neu al Pas de la Casa Sensibilització i empatia per aconseguir una societat inclusiva