Reportatge: Alumnes andorrans s'enfrontaran amb el seu robot a 175 nacions en una competició mundial

www.andorradifusio.ad

Un grup de joves del Fòrum Nacional de la Joventut participarà en la segona edició del First Global Challenge. La competició de robots aplegarà equips de 175 nacions a Mèxic, del 16 al 18 d´agost. Tot i ser la primera vegada que hi participaran, creuen que poden col·locar-se entre els 10 millors equips

L'estudiant Pol Castillo explica com l'últim dia de classe els professors van contactar amb els alumnes que havien participat a la First Lego League i els van demanar qui estava interessat en anar a Mèxic. "Només hi havia dos requisits:que poguéssim venir als entrenaments, construcció i programació del robot, i tenir un bon nivell d'anglès".

Així comença la història de quatre nois, tot i que un no hi viatjarà, que la setmana vinent representaran Andorra en una de les competicions de robòtica més prestigioses del món, la First Global Challenge.

L´esdeveniment tindrà la participació d´equips entre 3 i 5 persones, de 14 a 18 anys. Els cinc continents estaran representants en una competició on hi haurà 175 nacions representades. la competició començarà el 16 d´agost a Ciutat de Mèxic, en un escenari per a més de 16.000 persones.

L´objectiu serà construir un robot que completi les proves en un temps establert. L'aparell "estarà sol sobre un taulell gran i haurà de portar capses d'un lloc a l'altre, i activar alguns mecanismes en un temps límit de 2,5 minuts", explica el mentor, Mario Giménez.

Les peces i els materials han estat facilitats per l´organització i l´equip ha rebut el suport del Fórum Nacional de la Joventut. Malgrat les similituds amb la Micro First Lego League, també hi ha grans diferències. "En primer lloc ni les peces ni els materials són els mateixos. Ara utilitzem metall i la vegada anterior, lego. La programació també és diferent i competirem a un nivell superior", indica Castillo. A més, afegeix Giménez, "el disseny és tot nostre", ja que "el robot va venir completament desmuntat".

Moure caixes a diverses alçades, girar turbines i desplaçar panells solars seran algunes de les proves. Un dels reptes pel grup ha estat la falta de temps, ja que només han disposat d´un mes per preparar-se. El repte és majúscul, però la voluntat del grup és clara: "Aprendre i fer-ho el millor possible", diu Eloi Correia, un altre dels participants.

Els Estats Units, la Xina i l´Índia seran els rivals a batre. Tot i això, també participaran joves d´indrets com Gàmbia, Hondures, les Maldives o el Kurdistan. Muntatge, programació i la conducció del vehicle han estat algunes de les tasques a les quals hi han dedicat més esforços, ja que "de vegades el robot no fa el que esperes, no saps si agafa bé la capsa o se li pot acabar la bateria", explica l'alumne Jorge Romero.

Tot i que no s´han marcat cap fita pel que fa a les rondes que volen passar, el mentor considera que poden arribar a situar-se entre els deu millors.

Informa: Joel Romero
Imatges: A.Romagosa/P.Besolí

Comparteix:

La carretera de l'Aldosa tindrà un nou tub de desguàs per evitar més torrents i esllavissades Principadel projecta dos festivals de música amb artistes de renom el 2019