L'ambaixador txec creu que la possibilitat d'un acord d'associació serà del 100%

www.andorradifusio.ad

Hi ha un 100% de possibilitats que Andorra i la Unió Europea assoleixin un acord d'associació. Ho considera l'ambaixador txec, Ivan Jancarek, que ha participat en una xerrada a la Cambra de Comerç. Malgrat que serà el proper Govern qui hagi de convocar un referèndum sobre el conveni, recomana que es faci com més aviat millor. La República Txeca deté la presidència de la UE fins al 31 de desembre.

Ivan Jancarek és rotund: els països petits com el seu i Andorra no es poden tancar i la UE suposa una oportunitat per a tenir més progrés per a tothom. Creu que hi haurà acord, l'any vinent, entre el Principat i la Unió per assolir un acord d'associació perquè totes les parts acabaran cedint. I perquè Espanya, que tindrà la presidència de la UE el segon semestre de l'any vinent, donarà un cop de mà a Andorra. Així ho ha explicat l'ambaixador. "Les possibilitats són 100% perquè l'any vinent quan s'acabin les negociacions la UE estarà totalment dedicada a això. Vosaltres tindreu una oportunitat perquè la presidència espanyola seguirà després de la de Suècia."

Jancarek també ha afirmat que el millor és que el pròxim Govern que surti de les urnes prengui una decisió sobre aquesta qüestió i convoqui un referèndum poc després d'haver estat elegit. El diplomàtic, a més, afirma que els europeus ens empobrirem amb la crisi actual. "Jo crec que la inflació es pot frenar només quan tots ens hi esforcem. I esforços són estalvis. I estalvis signifiquen que hem d'estalviar no només energia sinó algunes despeses."

L'ambaixador va ser el coordinador del seu país de les negociacions amb la UE fa dues dècades, abans que la República Txeca s'hi adherís.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

Nou toc d'atenció del TC per la inactivitat judicial en el cas Valora Afers Socials creu que l'ajut perquè els joves s'independitzin no funciona