L'anàlisi: com es comporta la variant Òmicron i la importància de les terceres dosis

www.andorradifusio.ad

Fa ja dies que sentim a parlar de la variant Òmicron, que com va confirmar el divendres passat Salut ja es troba en un 30% en les aigües residuals del Principat. Per tant, ja circula entre la població. Però, quins són els principals símptomes que genera?

Doncs bé, els experts expliquen que les persones infectades amb aquesta variant tenen fatiga, malestar general i també mal de coll, ja que tenen una sensació de gola rasposa.

Tot i això, els estudis preliminars que arriben des de Sudàfrica, el país on es va detectar la variant el passat novembre, apunten a un cert optimisme.

D'una banda és una variant molt més infecciosa, ja que es reprodueix amb moltes més facilitat als bronquis, però també, el que s'esta veient és que genera menys quadres greus de salut que la variant Delta, la predominant fins ara.

Tot i això, les persones que no estiguin vacunades, segurament, ni que s'infectin d'Òmicron, tenen moltes possibilitats d'acabar a unitats de cures intensives

El doctor David Vilanova, biòleg, bioinformàtic i cap del laboratori nacional d'epidemiologia, explica que l'alta capacitat de contagi d'Òmicron ve donada perquè la incubació és de només entre 2 i 3 dies, a diferència de la Delta, que s'allarga fins a 5. Per això, els contagis es dupliquen amb molta més facilitat.

"Estaríem en un grau comparatiu de severitat com el de la soca inicial de Wuhan. Estem parlant d'un virus respiratori relativament dolent que, si és menys sever, ho serà sempre per a les persones immunitzades. Per a les que no ho estiguin, serà com agafar la variant de Wuhan".

Vilanova afirma precisament que Òmicron és una variant que prové directament de la soca de Wuhan i que el seu genoma conté moltes diferències amb la Delta, d'aquí la seva manera d'actuar diferent.

Les vacunes, clau per protegir la població

El cap del laboratori nacional recalca que les vacunes són cabdals per fer front a la Covid-19. Des de fa ja uns dies, Govern ha accelerat la campanya de terceres dosis i de fet aquesta setmana se'n posaran més de 4.000.

El motiu d'aquesta dosi de reforç és perquè les vacunes baixen la seva eficàcia al cap d'uns mesos i també enfront la variant Òmicron.

Depenent de la vacuna pot baixar entre el 30 i el 70% de l'eficàcia inicial. Per això és important la dosi de record, ja que la fa augmentar fins al 50 i el 80%.

"Això vol dir que deixem d'estar protegits? Tenim menys anticossos, però continuem protegits. Amb la tercera dosi donem un impuls més al sistema immunitari perquè toni a incrementar-ne el nivell per sobre del 50%, que és el que recomana la OMS per tenir un reservori d'anticossos. En el cas d'Òmicron pujaria fins al 70%".

Vilanova ha indicat que és una situació normal, ja que el virus va mutant i per tant les vacunes s'hauran també d'anar actualitzant. De fet les farmacèutiques tenen la capacitat de fer-ho en uns tres mesos i per això ha volgut fer una crida a l'optimisme. 

També ha avançat que de cara ja al gener el laboratori nacional tindrà la capacitat de realitzar PCR, de manera interna i al centre, per tal de poder conèixer quines són les variants de les quals estan infectats els pacients de l'hospital.

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Nil Forcada

 

Comparteix:

Els distribuïdors de carburants apujaran el preu de la benzina un 4% per la taxa verda Mor un pacient de 71 anys ingressat a l'UCI amb la Covid-19