Macron repetirà com a president, però l'extrema dreta retalla distàncies

www.andorradifusio.ad

L'actual president de la República francesa, Emmanuel Macron, repetirà per un mandat de cinc anys més al palau de l'Elisi. Ho ha fet imposant-se de nou, i per segon cop, a la candidata de l'extrema dreta, Marine Le Pen.

La cap de Rassemblement National, però, ha retallat distàncies de fa cinc anys. Mentre el 2017 Macron s'imposava amb un 66% dels vots, ara ho ha fet només amb el 58%. L'actual president perd de fet onze punts percentuals respecte de la segona volta de les eleccions del 2017, uns punts que ara han anat a parar a Le Pen. 

Macron, que serà el primer president a revalidar el mandat des que ho fes Jacques Chirac, s'ha imposat també a Andorra, on estaven cridats a votar gairebé uns 2.500 residents francesos. Tot i la baixa participació, que no ha arribat a la meitat del cens, l'actual president s'ha endut el 59% dels vots, mentre que el 41% restant ha estat per a Le Pen. 

Una victòria més ajustada se l'ha enduta a la regió d'Occitània. Un 53% dels votants ho ha fet per a Macron, mentre que un 46% per a Le Pen. Si ens fixem en els departaments, a l'Arieja el candidat de La république en marche! s'ha imposat encara per menys diferència, amb només el 51% dels vots. Mentre que les tornes s'ha capgirat als Pirineus Orientals, on Le Pen s'ha endut el 56% dels vots. 

Macron diu saber que part dels seus votants ho han fet per frenar l'extrema dreta, mentre que Le Pen afirma que seguirà treballant per vèncer a les urnes l'actual president.  I és que les legislatives franceses són al juny.

"Sé que part dels compatriotes m'han votat, no per donar suport a les meves idees sinó per bloquejar als de l'extrema dreta. I els vull donar les gràcies i que soc conscient que aquest vot em dona obligacions per als propers anys. Sóc dipositari del sentit del deure de l'estima a la República i del respecte de les diferències expressades en l'última setmana".
Emmanuel Macron, La République En Marche!

"El poble francès ha manifestat el desig d'un contra poder contra Macron que els seguirà protegint davant la desintegració del seu poder adquisitiu, els atemptats a la llibertar, al retrocés de l'edat de jubilació, la inseguretat o l'immigració anàrquica i la laxitud del poder judicial".
Marine Lepen, Rassemblement National

L'abstenció, la tercera en joc

La paraula de la jornada electoral ha estat l'abstenció, que ha superat a la xifra històrica de les cinc darreres eleccions i s'ha situat en el 28%. Per trobar una dada similar ens hem de remuntar al 1969, quan l'abstenció va ser del 31% en la segona volta que enfrontava George Pompidou i Alain Pohrer.

De fet, l'abstenció dels votants de Jean-Luc Mélenchon, el candidat d'esquerra que va quedar tercer en la primera volta, ha estat la clau. Un Mélenchon que ha cridat els simpatitzants a derrotar Macron en les eleccions legislatives per a l'Assemblea Nacional, que es plantegen com la tercera volta de les eleccions presidencials.

 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges cedides: LRME

Comparteix:

Les noves pistes de bàsquet a Santa Coloma estaran operatives a inici de maig Últims treballs de conservació i restauració a Radio Andorra abans que s'hi traslladi Turisme