Andorra baixa del lloc 39 al 53 en el rànquing de llibertat de premsa de Reporters sense Fronteres

Andorra ha baixat del lloc 39 al 53 pel que fa a la llibertat de

Andorra ha baixat del lloc 39 al 53 pel que fa a la llibertat de premsa en l'informe anual de Reporters Sense Fronteres. Afegeix que la situació en aquest àmbit és problemàtica. Aquest dimarts és el dia mundial de la llibertat d'expressió.

L'informe anual de Reporters sense Fronteres és "demolidor" pel Principat, segons l'Associació de Professionals de la Comunicació d'Andorra. Baixa a la 53a posició en llibertat de premsa, molt per sota de França que està en el lloc 25 i Espanya, en el 32.

Els motius que addueix l'informe per qualificar la situació de "problemàtica" són la manca de pluralitat i les ingerències constants del poder polític i econòmic en uns mitjans majoritàriament en mans d'empresaris i banquers amb interessos.

Assegura que el petit tamany d'Andorra contribueix a la mínima expressió de la fortalesa i independència dels qui es dediquen a la comunicació.

L'informe ressalta que la censura oficial no existeix però que hi ha un paisatge mediàtic dòcil pel poder i també diu que hi ha poca predisposició a la investigació dels escàndols financers del Principat. Segons Reporters sense Fronteres, el resultat és que hi ha una tendència a l'autocensura.

Per l'ONG, la influència de la banca és omnipresent al país i condiciona dràsticament les inversions en publicitat i, en conseqüència, la línia editorial de les publicacions. Tampoc ajuda, segons l'entitat, la tradició conservadora d'un país marcat per l'església catòlica i amb poc interès en debats socials plurals. Un exemple que posa l'estudi és que els periodistes no tenen accés per fer entrevistes a jutges, magistrats o altres membres d'un sistema judicial que titlla d'"arcaic".

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

Reportatge: el final del Ramadà Assandca demana a Salut un espai a l'hospital perquè els afectats de càncer puguin reunir-se i fer activitats