Andorra esdevindrà un "tercer país" si no s'aprova l'acord d'associació

www.andorradifusio.ad

Si Andorra diu no a un acord d'associació amb la UE entrarà en un camí de problemes i dificultats. És l'opinió de l'ex cap de Govern Albert Pintat a la Nacional. També assegura que no li agrada la postura de Concòrdia en aquest àmbit.

Albert Pintat té clar que si la població tomba l'acord d'associació amb la UE en referèndum, no es tornarà a l'actual statu quo. Al contrari, començarà un camí de dificultats amb els estats veïns.

"Començarà una cosa nova d'un tercer país. I com a tercer país podem tenir moltes dificultats començant per la duana. Podem tenir problemes. Sinó presents els anys següents perquè quedem despenjats. Mònaco s'ho pot permetre perquè és rica i té la protecció directa i permanent de França. Nosaltres som equidistants entre França i Espanya"

Albert Pintat, excap de Govern

A més, ha criticat la posició de Concòrdia sobre l'acord d'associació. Un partit que ha reconegut que va votar en les passades eleccions generals. Opina que han d'explicar les alternatives que donen al no a Europa. "De moment, agafen mal camí. Si diuen que Europa no haurien de proposar alguna cosa d'alternativa. Què ens proposeu nois? Que ens farem cosins germans dels xinesos? Que ens ajuntarem amb Xina, Rússia o els Estats Units?" s'ha preguntat l'ex cap de Govern. I afegeix: "Andorra sola no pot viure ni prosperar".

I en aquest sentit, ha manifestat que l'allau de residents d'alt poder adquisitiu pot malmetre les relacions amb els estats veïns. Ha reconegut que no li agraden les torres d'Escaldes-Engordany i que creu que és el símbol d'una nova Andorra.

"Avui en totes aquestes grans torres arriben uns residents que potser uns quants són refugiats fiscals. El que vol dir que perjudica el veí. I això no en podem fer una indústria nacional. Una mica és correcte. Excessivament seria una agressió als veïns."

Albert Pintat, excap de Govern

També ha assegurat que el moment polític més difícil que va viure va ser quan el copríncep Sarkozy va dir que volia replantejar les relacions amb Andorra, fet que va provocar que no tornés a presentar-se a les eleccions generals.

Recupera l'entrevista

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

BPA deixa de ser entitat bancària Beneficis rècord de Creand amb més de 71 milions d'euros el 2023