Andorra necessita millorar la gestió dels boscos

www.andorradifusio.ad

Una gestió forestal més intensiva i més concentrada. Aquesta és una de les claus per reduir la situació de risc en la qual es troben els boscos després de molts mesos de sequera. 

Cada cop més, els arbres moren al bosc a causa de les altes temperatures i la manca de precipitacions. A part de la desaparició de la vegetació, això genera un risc d'incendi accentuat en èpoques en què no era habitual. Els bombers parlen de desestacionalitzar les campanyes d'incendi. Una de les claus és la gestió forestal, que actualment és competència comunal. 

"És veritat que tenim boscos molt deixats, boscos que segurament abans eren prats o zones obertes o feixes. Llocs on el bosc ha crescut de forma desendreçada, com toca, perquè el bosc és el bosc, el tema és que aquest tipus de bosc avui en dia ens pot portar un problema a la societat i cal reduir aquesta densitat fent boscos més diversos."

Marta Domènech, investigadora de l'AR+I de l'àrea de sostenibilitat

Els bombers insisteixen que cal coordinació amb els comuns per evitar certes situacions de risc i "identificar zones on si es genera un incendi, no pugui agafar tanta intensitat o zones cap a on, si hi ha un incendi, pugui baixar velocitat o pugui donar oportunitat al cos de bombers per extingir-lo", reconeix Pere Pons, el responsable de la secció forestal dels bombers.

Una altra de les conseqüències de la sequera és la propagació de malalties als arbres. La gestió forestal seria una de les formes d'aturar-ho. 

"Quan una espècie està dèbil és més susceptible que pateixi l'atac de diferents espècies patògenes. Per exemple, en el cas del pi negre, el que hem observat és que hi ha molts rodals, moltes branques que pareixen com cremades i és per l'efecte d'una espècie de fong. En canvi, a la zona del pi roig, el que veiem és precisament una espècie d'escarabat que els està atacant."

Manel Niell, investigador de l'AR+I de l'eix de muntanya

Quan es donen les condicions perquè aquestes espècies patògenes tinguin un creixement descontrolat, afecten de forma intensa les masses forestals i les poden arribar a destruir.

Informa: Pilar Candel

Imatges: Anna Romagosa - Kevin Ribeiro

Comparteix:

Recital amb lectura de versos a Encamp Catalunya assajarà la tala controlada per multiplicar el cabal dels rius