Andorra planteja realitzar un estudi sobre les conseqüències de no associar-se amb la Unió Europea com ha fet Mònaco

www.andorradifusio.ad

Radio Andorra ha acollit aquest divendres la segona jornada de la visita oficial del ministre d’Estat de Mònaco, Pierre Dartout. Les diferents trobades han estat marcades sobretot per l’estat actual de les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea, mantenint la data fixada d’assoliment pel segon trimestre d’enguany. També s'han compartit estratègies en matèria de turisme. 

Tot i que encara hi ha molts elements pendents de negociar, el cap de Govern en funcions, Xavier Espot, veu interessant realitzar un estudi sobre el que passaria si l’acord amb Europa no acaba fructificant, amb l’objectiu de donar encara més informació a la població. Una anàlisi que ja ha fet Mònaco i que, al seu torn, considera molt important a tenir en compte perquè, a més, ells no poden fer un referèndum. 

"No descarto, si de nosaltres depèn a partir del 2 d'abril, poder fer un exercici d'aquestes característiques per tal que els ciutadans i ciutadanes del país disposin de tota la informació".

Xavier Espot, cap de Govern en funcions

"No tenim el procediment del referèndum com a Andorra, tenim una aprovació que hem de buscar del Consell Nacional. Hi ha gent que està d'acord, d'altres que són més escèptics. L'essencial és ser clar i precís sobre les conseqüències que pot tenir tot això"

Pierre Dartout, ministre d’Estat de Mònaco

Ambdós mandataris han ressaltat la importància d’associar-se amb Europa, tot respectant certes especificitats. S’han ressaltat punts en comú entre ambdós països, com ara els serveis financers o la voluntat d’establir un cert control amb la política migratòria, tenint en compte que Mònaco també és lloc de pas. Dartout ha explicat que per fer aquest control, compten amb la col.laboració de la policia francesa. 

Pel que fa al vessant econòmic, Espot ha afirmat que per adaptar-se a la lliure circulació de capitals que comporta el projecte, veuen necessari accedir a la liquiditat del Banc Central Europeu perquè els bancs del país puguin mantenir la competitivitat.

"Si volem que les sucursals de les entitats bancàries estrangeres es puguin instal·lar a Andorra, evidentment les nostres entitats bancàries han de poder competir en l'àmbit europeu amb igualtat de condicions. Per fer-ho, hem de tenir la possibilitat de tenir accés als mecanismes de liquiditat del Banc Central Europeu".

Xavier Espot, cap de Govern en funcions

Pel que fa a la supervisió externa del sector bancari, Mònaco ha explicat que ja compten amb el control del Banc de França, una clara diferència amb Andorra, que ha preguntat a Europa la motivació d'una possible supervisió en el seu cas, tenint presents les auditories que ja es fan des de l'FMI. Dartout també ha ressaltat una altra diferència respecte a Andorra pel que fa a l'accés a l'habitatge. A causa dels elevats preus, donen prioritat als nacionals respecte als residents.

Participació a la Comunitat Política Europea

S'ha analitzat i debatut sobre la situació socioeconòmica internacional i Espot ha informat que tots dos països, juntament amb San Marino, participaran de forma conjunta a la propera trobada de la Comunitat Política Europea, que tindrà lloc al juny a Moldàvia. Espot creu que participar en aquest fòrum que s'ha creat arran de la guerra d'Ucraïna és una molt bona oportunitat per visibilitzar els petits estats i que, de retruc, pot ser beneficós per l'acord d'associació. 

Andorra i Mònaco també s’han mostrat en la mateixa línia en rebutjar la invasió russa d’Ucraïna i seguir sumant-se a les sancions econòmiques contra Rússia. 

Futurs intercanvis comercials 

La visita oficial s'emmarca en l'Acord d'Amistat i Cooperació General que van signar ambdós països el setembre passat a Nova York i precisament s'han posat sobre la taula projectes concrets en matèria de digitalització, startups i turisme, essent Andorra un país amb un especial atractiu pel que fa a la neu i a les compres, i Mònaco pels congressos. Pel que fa al món empresarial, s'ha acordat impulsar intercanvis comercials, tenint en compte que fa mesos es va signar el Conveni de no doble imposició, que ha d'entrar en vigor aviat. 

L'estada ha acabat amb una visita al sector de Soldeu de Grandvalira i un dinar conjunt amb les delegacions de tots dos estats.

Inforna: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho 

Comparteix:

Els calendaris solidaris de la secció canina de la policia recapten 3.000 euros Calendari d'emissió dels programes especials de la cobertura electoral