Andorra, top-10 dels salaris mínims més alts d'Europa

www.andorradifusio.ad

Andorra se situaria entre els 8 països amb un salari mínim més alt de la Unió Europea. Tot i això, cal destacar que a la major part d'estats membres o candidats la xifra no supera els 1.000 euros mensuals.

L'estudi divideix per dotze pagues els ingressos bruts dels salaris mínims de cada país i posa en relleu les grans diferències de sou a la UE.

Així, per sobre dels 2.000 euros només trobem quatre països: Luxemburg, Irlanda, Països Baixos i Alemanya. Molt a prop hi ha França. I el següent grup, on se situaria Andorra, Espanya i Eslovènia. Però la gran majoria de països registren un salari mínim per sota dels 1.000 euros mensuals. Les diferències s'incrementen quan s'inclou en l'estudi els països candidats i potencials, amb remuneracions mínimes que oscil·len entre els 360 euros de Macedònia del Nord i els 1.000 de Xipre.

La nova directiva de la UE, que entrarà en vigor al mes de novembre, pretén fixar un nivell del 60% del salari mitjà brut per al salari mínim. Cinc dels 27 estats membres de la UE no disposen de salari mínim: Dinamarca, Itàlia, Àustria, Finlàndia i Suècia. Estableixen el salari base en funció dels convenis col·lectius del cada sector, però cal tenir present que són països amb una llarga tradició sindical. Igualment, els països de l'associació de lliure comerç Noruega,  Suïssa i Islàndia, utilitzen la mateixa fórmula.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Accident mortal a Escaldes-Engordany Més sensibilització i celeritat en els protocols, peticions de Diversand