Un any més de congelació dels contractes i el 0% de cessió per construccions destinades al lloguer, principals mesures per a l'habitatge

www.andorradifusio.ad

El Govern ha entrat a tràmit aquest dilluns la Llei de mesures urgents en matèria d'arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu. En aquest sentit, el ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy ha explicat que l'eix principal de la llei és la pròrroga dels contractes de lloguer. A més, la llei restableix la mesura d'exempció de determinats requisits d'habitabilitat per a un període de divuit mesos i determina que els comuns poden decretar en sòl urbà consolidat la reducció temporal del percentatge de cessió obligatòria de sòl per a habitatges destinats al mercat de lloguer fins a un 0%.

"Aquesta llei ens permet incidir sobre l'oferta i la demanda”, ha comentat Filloy, qui ha afegit que l'objectiu de l'executiu és "seguir protegint a les famílies". Quant a la pròrroga dels contractes de lloguer per a un any, té certes excepcions, com per exemple les persones que vulguin cedir l'habitatge al Govern per a usos socials o en cas de voler recuperar el pis per a ús propi o a un familiar fins a segon grau de consanguinitat o adopció o afinitat en línia directa.

Durant aquest darrer any l'executiu ha rebut la cessió d'un habitatge per a usos socials, ha manifestat el ministre. A més, tampoc es pot aplicar aquesta pròrroga quan la renda de lloguer superi els 1.500 euros, els quals no arriben al 10% dels lloguers del país, tot i que no és aplicable a famílies nombroses.

El ministre ha reconegut que aquesta congelació està traspassant la situació de tensió als anys futurs i per aquest motiu s'està treballant amb altres mesures. "Aportant producte nou al mercat, s'hauria de baixar la tensió amb la demanda", ha apuntat Filloy, qui ha reconegut que en els propers anys s'hauran de seguir buscant solucions perquè no hi hagi una inflació en un futur. Tot i així, des de l'executiu no han volgut avançar si aquesta pròrroga també s'allargarà de cara al 2022 o no.

Cessió al 0% per habitatge de lloguer

La llei també inclou el fet que els comuns puguin decretar en sòl urbà consolidat la reducció temporal del percentatge de cessió obligatòria de sòl per a habitatge destinats al mercat de lloguer, i del seu equivalent econòmic, fins a un 0% per a un període de divuit mesos. Aquesta reducció només és aplicable per aquelles edificacions que siguin per aportar habitatge de lloguer al mercat. En aquest sentit, Filloy ha manifestat que esperen que algun comú s'hi pugui sumar.

A més, la nova normativa determina un augment de fins a un 15% de la bonificació específica per incentivar la rehabilitació d'habitatges destinats a l'arrendament com a habitatge habitual, dins del Pla Renova, i el restabliment de la mesura d'exempció de determinats requisits d'habitabilitat per a un període de divuit mesos. "Permet aportar al mercat de lloguer producte de rehabilitació d'edificis que tenien altres usos o d'edificis que avui en dia no poden complir amb les lleis d'edificació", ha apuntat el ministre, assenyalant que aquesta mesura ja ha introduït al mercat 174 pisos.

Mesures per millorar el poder adquisitiu

D'altra banda, Filloy ha presentat mesures per millorar el poder adquisitiu. Així, hi haurà un increment de fins al 3,5% de les pensions que tinguin un import brut inferior al salari mínim interprofessional i també a les pensions de solidaritat per a les persones amb discapacitat i per a la gent gran.

En aquest sentit, el Govern també preveu un increment del salari mínim amb un percentatge similar. Amb totes aquestes mesures, l'executiu pretén fer polítiques transversals en aquesta matèria, però asseguren que no són solucions definitives. Tot i així, l’executiu també presentarà en breus la Llei de l'Institut Nacional de l'Habitatge i crearà ajuts específics pels joves en matèria d'emancipació.

Habitatges buits

Sobre el nombre d'habitatges buits que hi ha al país, Filloy no ha sabut donar la dada exacta però ha indicat que el nombre total no és tan important com saber perquè no estan al mercat. El ministre ha comentat que totes aquestes dades es facilitaran a la propera reunió de la taula de l'habitatge i, a més, ha insistit a dir que el nou Institut Nacional de l'Habitatge aportarà informació del mercat amb el registre de contractes de lloguer.

Ajuts a l'habitatge de lloguer

Durant la roda de premsa, també s'ha presentat el pla d'ajudes a l'habitatge de lloguer del 2021 amb una dotació pressupostària de 2.211.869,22 euros, un 10% més que l'any passat quan va ser de 2.010.790,20 euros. Durant el 2020, 1.071 llars van poder beneficiar-se de l'ajut amb una mitjana anual de 1.800 euros d'ajudes i una mensual de 156 euros. La convocatòria d'aquest 2021 preveu un 30% de reducció del lloguer per a la població en general i un 35% per a certs col·lectius com són els joves, les persones grans, les famílies monoparentals o nombroses, les persones amb discapacitat a la unitat de convivència i les dones en situació econòmica desavantatjosa que conviuen en una llar desestructurada i dones víctimes de la violència de gènere i domèstica.

Les novetats que presenta la convocatòria són l'increment en un 5% de l'import màxim de la renda mensual del lloguer i, a més, no serà motiu desfavorable, per no rebre l'ajut, superar la renda màxima de lloguer establerta a la convocatòria quan aquest sigui l'únic requisit que no es compleix. "Aquests canvis donaran cabuda a moltes més persones", ha dit el ministre. La convocatòria estarà oberta del dilluns 19 d'octubre fins al divendres 20 de novembre i les bases es troben a www.aferssocials.ad

Afectació de la Covid-19 als centres sociosanitaris

Finalment, Filloy, com a ministre d'Afers Socials, ha reiterat que la nova planta Covid-19 del Cedre està totalment aïllada de la resta i que no hi ha perill, i ha comentat que a l'únic lloc físic de comunicació, s'hi ha posat un mur de formigó. A més, ha remarcat que els cribratges setmanals que fan als centres sociosanitaris els permet avançar-se a la situació, i ha assegurat que continuaran inspeccionant les residències perquè s'apliquin correctament els protocols sanitaris.

Informa: Agència ANA - Sílvia Mestre

Comparteix:

La policia deté dos homes per intentar creuar la frontera amb tabac de contraban i els comerciants que el van vendre El copríncep episcopal rep el nou president del Tribunal Constitucional