Art digital i blockchain, un nou paradigma

www.andorradifusio.ad

El camp digital irromp amb força al món de l'art modificant la manera de concebre'l, comprar-lo i gaudir-ne. Fins i tot els artistes que van començar amb tècniques tradicionals s'hi aventuren. És el cas de Duván López que des d'aquesta setmana exposa a l'Art al Set. 

Els NFT o objecte digital de propietat certificada és un concepte amb el qual alguns galeristes, artistes i col·leccionistes es comencen a familiaritzar.

A través de blockchain es garanteix l'autenticitat d'un arxiu digital, la seva autoria i la propietat per part del comprador. Així s'elimina la reproducció massiva i la distribució no autoritzada.

Albert Canals és el representant de Duván López i explica com "molts artistes contemporanis que estan treballant amb diferents tècniques s'hi estan sumant com a novetat i per experimentar fins on arribarà aquesta nova expressió". I és que, afegeix, "això ha arribat per quedar-se".

El mateix Duván López ha deixat el llenç, el paper i els pinzells per endinsar-se en l'art digital i seguir explorant l'humanisme que sempre ha defensat en els seus quadres, però ara amb un enfocament dirigit a la generació dels mil·lenials.

El mateix artista argumenta el canvi perquè "les persones nascudes en l'era de l'ordinador tenen poc interès en la plàstica tal com nosaltres la vivim". "Això em va portar a pensar com poder arribar a comunicar el que vull i a parlar d'humanisme, perquè considero que l'art és un constructor d'humanitat i que no és només coses boniques".

Traces digitals, art en moviment i a les pantalles com a suport expositiu, una novetat per a molts i moltes incògnites.  Algunes les apunta l'exreponsable de Museus del Govern d'Andorra, Marta Planas: "des del format, la manera d'observar-lo o comprar-lo".

La pintora Carme Massana remarca com "l'únic que no es pot ensenyar és la pinzellada, perquè és quelcom que surt de dins".

L'art digital s'enfronta a un procés similar al que va viure l'art abstracte. Temps al temps. 

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Desirée Sala

 

Comparteix:

Els Encants de Sant Antoni recapten 2.630 euros per a Càritas Campanya de la policia per controlar comportaments imprudents al volant