L'augment dels preus i la manca de beneficis amb els preus finals de la carn, grans neguits dels ramaders d'Ordino

www.andorradifusio.ad

Afrontar les dures conseqüències de la inflació i reivindicar que els actuals preus de la carn no fan justícia amb la feina que hi ha al darrere. Aquestes són dues de les principals línies d'acció pels ramaders d'Ordino, que enguany han tornat a participar en la benedicció del bestiar i que també ha hagut de superar un important obstacle: la sequera. 

Torna un any més la festa de la benedicció del bestiar a Ordino amb un dinar popular i una àmplia participació. En total s'han desplaçat uns 200 caps de bestiar, una xifra una mica superior respecte a la de l'any passat. S'han mogut de la vall d'Arcalís fins a la vall de Rialb. Precisament l'estat de l'herba, que està molt seca, era una de les principals preocupacions, però finalment amb les darreres pluges s'ha pogut salvar la temporada.

A Ordino els ramaders no pateixen pel relleu generacional, però sí per l'augment dels preus. El conseller d'Agricultura i Medi Ambient del comú d'Ordino, Eduard Betriu, ha constatat que és un dels principals neguits. "La preocupació que ens transmeten és que amb la pujada dels preus de la matèria prima cada dia és més difícil poder criar els vedells i pollins per fer la carn d'Andorra. Ajudem en tot el que podem, com ara subvenciona'ls-hi una part del vaquer, una part de les tanques i la sal, però des del comú no tenim prou potestat per ajudar més el sector".

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, entén que la crisi també afecti al sector ramader. "Tenim una conjuntura difícil amb una inflació important, concretament per exemple amb l'aliment pel bestiar. Per aquest motiu, també vam aprovar un decret que treia les penalitzacions i els gravàmens que teníem sobre l'herba." També ha volgut fer menció de la Llei d'agricultura i ramaderia, aprovada recentment, per "ajudar a diversificar les explotacions i a donar-los el suport necessari".

També pesa i molt un altre neguit que convida a una reflexió de fons. L'exposa David Vilana, ramader d'una explotació de la parròquia. "Només es veu la carn a la vitrina, però al darrere els pagesos i ramaders tenen bastanta feina per poder mantenir els animals i arribar a engreixar-los i portar-los al consumidor com déu mana i trobo que això no està prou ben pagat. Segur que no."

La ministra Calvó també ha afegit que el setembre té previst presentar al Govern una regulació dels segells de qualitat de productes d'Andorra, destacant que l'objectiu és "posar en valor l'agricultura i la ramaderia del nostre país, per tal que tot el que es produeixi així serà reconegut pel consumidor". Uns canvis que busquen "evitar l'intrusisme i donar-lo a conèixer", ha afirmat Calvó

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

Andorra Recerca i Innovació estudia si es manté la cohesió entre nacionals i residents Medi Ambient treballa en un paquet de mesures d'estalvi energètic per a la tardor