Augmenten els casos d'autisme en dones adultes

www.andorradifusio.ad

Incrementen els casos d'autisme, sobretot en dones adultes. Un dels grans reclams de l'Associació de Trastorns de l'Espectre de l'Autisme a Andorra és, precisament, que el diagnòstic d'adults entri per la CASS. També reivindiquen més divulgació i formacions per lluitar contra els estigmes socials.

Els casos d'autisme han augmentat en els darrers anys. La prevalença es calcula als 8 anys d'edat i segons un estudi de l'Organització Mundial de la Salut una de cada cent persones és autista. Però estudis recents realitzats als Estats Units pel CDC apunten que ara la prevalença és una de cada 59 persones.

Autea porta des del 2006 acompanyant famílies amb aquesta condició. Actualment n'atenen unes 140. Un nombre que va en augment, sobretot en el cas de les noies i, d'aquestes, moltes són dones d'entre 20 i 50 anys. Les noies tendeixen a fer masking: camuflar les dificultats d'integració copiant i repetint la conducta dels altres.

"Han estat diagnosticades de depressió major, de trastorn bipolar, de trastorn límit de personalitat, de trastorns alimentaris, han passat per totes aquestes etapes fins a assolir l'edat adulta, arriben aquí i són autistes".

Montse Mases, neuropsicòloga

L'autisme femení fins no fa gaire ha sigut un fenomen invisible. De fet, un dels grans reclams de l'associació és que el diagnòstic d'adults entri per la CASS. La presidenta d'Autea, Maite Benítez, recorda que "el diagnòstic val uns diners, hi ha gent que vol fer la prova però no els té. La CASS ho hauria d'incloure, com tots els diagnòstics".

Encara existeix desconeixement i desinformació, i per això reclamen més formacions, per tal de lluitar contra els estigmes socials i aconseguir normalitzar l'autisme. En els nous manuals diagnòstics ja no es parla de trastorn, sinó més de condició.

Informa: Karen Gacusana

Imatges: Pere Besolí - Fernando Montero

Comparteix:

La immigració clandestina es detecta en 27 empreses Les llars generen més de la meitat dels residus