Els beneficis de la banca baixen a la meitat en 10 anys

www.andorradifusio.ad

El darrer informe de l'Observatori de l'Andorran Banking posa de manifest la pèrdua de beneficis del sector en els últims 10 anys malgrat que els recursos gestionats han seguit augmentat a bon ritme. D'altra banda destaca com a positiu la diversificació del deute públic i el fet que actualment la banca del país en sustenti prop del 52%.

Tot i la crisi econòmica que va esclatar el 2008 i el canvi de model de la banca que va suposar, els recursos gestionats per les entitats del país els últims 10 anys s'han gairebé doblat i han arribat a 50.000 milions d'euros el 2020.

En canvi, en el mateix període, els beneficis s’han reduït gairebé a la meitat, han passat de 200 milions el 2010 a 112 el 2020. Així ho revela l'informe sobre el paper de la banca en el creixement socioeconòmic d'Andorra.

També explica que la pèrdua de rendibilitat s’ha compensat amb la reestructuració interna, la digitalització de processos i el cobrament de comissions per serveis que fins aleshores eren gratuïts.

D'altra banda també parla del deute públic, sostingut en gran part per la banca del país, però que els darrers anys s'ha anat diversificant de manera que actualment només en finança el 51,8% a través de préstecs, pòlisses i emissió de bons de l'Estat.

S'indica que els nivells d'endeutament de l'Estat s'han mantingut raonables tot i la crisi actual. El 2019 representaven el 35,4% del producte interior brut i la previsió a tancament del 2020 és arribar gairebé al 44%. El deute de Govern es xifra en uns 1.100 milions d'euros, i més de 900 en forma d'emissions de bons.

Informa: Ester Pons
Imatges: Arxiu RTVA
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

L'ACU denuncia disparitat en les comissions bancàries i prepara un informe amb una guia per a la població Sant Julià prorroga un mes la prova pilot del patinet elèctric compartit