Boscos més fràgils 

www.andorradifusio.ad

Després de més de dos anys d'anàlisis, s'han presentat els resultats del primer inventari nacional forestal. És una eina pendent i necessària per tenir una radiografia actual dels boscos i veure'n l'evolució. Destaca l'augment de la mortalitat a causa de certes malalties i la sequera acumulada, factor que pot agreujar el risc d'incendi si l'estiu arriba amb altes temperatures. 

Maig del 2022. Experts d'Andorra Recerca i Innovació començaven a preparar les 194 parcel·les per recollir les dades que nodririen el primer inventari nacional forestal, que ha permès detectar diverses vulnerabilitats

"Hi ha hagut un augment de la mortalitat i ho podem veure amb l'índex de fusta morta als boscos. S'han detectat indicis de decrepitud relacionat amb la sequera i algunes malalties". 

Marta Domènech, investigadora d'Andorra Recerca + Innovació 

Tot i les últimes pluges, hi ha hagut 30 mesos seguits de sequera que, sumats a altes temperatures, poden incrementar el perill d'incendi. S'hi afegeix un altre factor, el "combustible forestal". 

Per això recomanen estar en alerta en consonància amb la campanya de prevenció que han activat els bombers i protecció civil. Tenir aquesta radiografia, recorda la investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, era una feina molt pendent. "Noruega i Suècia van fer els seus primers inventaris forestals nacionals als anys '40", explica Míriam Piqué

I és que l'inventari també vol servir de base per millorar la gestió forestal, que és competència dels comuns. 

Els boscos absorbeixen el 40% del CO2

A banda de tenir importants funcions de salvaguarda de la biodiversitat i de prevenció d'incendis, els boscos juguen un paper clau en la mitigació dels gasos d'efecte hivernacle arran de la seva capacitat d'embornal, és a dir, d'absorció de diòxid de carboni.

Si bé en un inici es pensava que el boscos d'Andorra podrien absorbir el 25% de CO2, amb l'estudi s'ha vist que la capacitat real és del 40%, factor a tenir en compte a l'hora de seguir amb les polítiques per aconseguir la neutralitat de carboni el 2050.

El secretari d'Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, David Forné, recorda que "totes les emissions que es facin el 2050 hauran de ser absorbides pels boscos". 

Informa: Laura Cugat

Imatges: Kevin Ribeiro 

Comparteix:

La policia aporta el seu gra de sorra al Tour i els Jocs Olímpics de París Caldea, a dos anys d'esdevenir un complex complet