ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

L'ambaixadora de França assenyala la transició energètica com a via per enfortir les relacions entre Andorra i França

www.andorradifusio.ad

L'ambaixadora de França aposta per donar un nou impuls a la cooperació en matèria de lluita contra el canvi climàtic. Durant la celebració de la diada nacional francesa, que s'ha avançat 48 hores, també ha explicat que s'ha creat un viver d'empreses franceses que estudien la seva implantació al Principat. L'accés i la promoció de la cultura francesa són altres vies de treball per enfortir les relacions mútues.

Jocelyne Caballero veu la lluita contra el canvi climàtic una via per donar un nou impuls a les relacions econòmiques entre Andorra i França. Ho ha dit durant la celebració de la diada nacional francesa.

L'ambaixadora ha recordat que amb la transició energètica, el Principat ja ha començat a desplegar les xarxes de calor i que el proper pas són les fotovoltaiques, amb les quals es podria veure algun resultat entre aquest any i el que ve. També ha assenyalat que projectes com el del telefèric poden marcar la diferència en el camp de la mobilitat urbana i que el seguiran amb atenció.

Caballero ha explicat que s'ha constituït un grup de treball amb empreses franceses per implicar-les en la transició energètica al Principat i que ja n'hi ha una trentena d'associades. Destaca especialment la implicació de les més grans i diu que això és bo per a tots dos països. Segons l'ambaixadora, aquestes empreses "són capaces i estan interessades en aportar la seva tecnologia i innovació. També veuen la possibilitat, donades les dimensions del Principat, de prendre més ràpidament les decisions, i també de posar en marxa proves pilot.

L'ambaixadora de França també ha assenyalat que caldrà seguir millorant l'accés, com un compromís a llarg termini, així com donar un impuls a la difusió de la cultura i la llengua franceses. L'absència destacada de la celebració ha estat la del cap de Govern, Xavier Espot, a causa del traspàs de la seva mare. El ministre de Presidència, Jordi Gallardo, ha assenyalat les bones relacions amb França, ja que "es troben millor que mai i en un molt bon moment". Així mateix, creu "importantíssim poder gaudir del suport i la col·laboració de França amb temes tan importants pel Govern i el país com l'acord d'associació en aquests propers mesos i anys de legislatura".

Tant el Govern com l'ambaixada de França ja treballen per preparar la visita del copríncep Emmanuel Macron. Gallardo espera que doni un nou impuls a les relacions i ha assenyalat que sempre s'ha procurat mantenir l'equilibri de forces entre França i Espanya. Sobre el tabac, des de l'ambaixada asseguren que caldrà seguir cooperant per lluitar contra el contraban, especialment quan França apugi preus.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Jordi Seabra-Anna Ginestà

Comparteix: