La CASS descarta més sorpreses com les pensions d'invalidesa

www.andorradifusio.ad

Automatització dels processos i més controls. Aquests són dos dels principals objectius per la CASS que es ja contemplen en el pressupost del 2025 per millorar el sistema i prevenir irregularitats com l'afer de les pensions d'invalidesa, que està en mans de la justícia. El president del consell d'administració ha assegurat a Ràdio Nacional que no hi haurà més sorpreses. 

La CASS té marge de millora. Un marge que passa per automatitzar molt més els procediments i fer més controls que, segons el president del consell d'administració, són diferents en funció del tipus de prestacions. Per exemple, les pensions de viudetat o de jubilació no requereixen d'una revisió mensual com sí que necessiten les pensions d'invalidesa, molt més canviants. Arran de la problemàtica vinculada aquests ajuts, Marc Galabert ha assegurat que s'ha fet una revisió exhaustiva de tot. "S'ha acabat. No tinc motius per pensar que hi hagi més sorpreses".

L'augment de la vigilància també ha de permetre eliminar qualsevol tipus de frau. Sense detallar xifres, Galabert ha remarcat que les dades no són preocupants, però que cal eliminar i prevenir també aquesta problemàtica. Ha defensat que ara cal passar pàgina i explicar molt més com s'estan fent les coses per recuperar-se del xoc. 

Arribarà un tsunami a llarg termini amb les pensions

Una altra de les màximes prioritats de la CASS és la reforma del sistema de pensions de jubilacióGalabert ha anunciat que enguany es repetirà un nou estudi per determinar quan es podria arribar al límit i ha comparat la problemàtica amb l'arribada d'un tsunami. Tot i que estigui encara en una fase embrionària, desitja que es trobin solucions aquesta legislatura. "Sigui el 24, el 27 o el 32 el problema el tenim a llarg termini. Seguint amb la metàfora del tsunami, és necessari que posem el dic, però també posem-nos banyador i aprenem a nadar perquè aigua segur que n'acaba entrant".

Per acabar, Galabert ha dit que en l'últim estudi actuarial es deia que "el 2024 que la branca de jubilació ja entraria en dèficit i no ha sigut així".

Informa: Laura Cugat 

Comparteix:

L'IAD no veu biaix de gènere en l'afer Punjabi Dos joves biocientífics d'Andorra estudien malalties sense cura