La CEA veu motius per ser "moderadament" optimistes de cara al 2023 tot i el previsible increment dels preus 

www.andorradifusio.ad

La CEA creu que hi ha motius per ser optimistes de cara al 2023 tot i que anuncia que la majoria d'empreses es veuran obligades a apujar preus per l'encariment de l'energia, de les matèries primeres i els tipus d'interès.

El president de la CEA, Gerard Cadena, recorda que moltes previsions no s'ha complert. Per exemple controlada la pandèmia, s'anunciava un creixement, que es va aturar d'arrel per la guerra d'Ucraïna i la crisi energètica derivada.

El delicat equilibri d'altres factors, com ara les altes temperatures, ha evitat un impacte més gran a l'estalvi energètic, però per contra ha perjudicat el sector de la neu. A més, les empreses hauran d'afrontar l'increment de sous, de les matèries primeres, dels combustibles i els serveis, així com dels tipus d'interès. Tot plegat obligarà la majoria de sectors a incrementar preus. 

Així ho confirma Cadena. "El que s'ha d'intentar a totes les empreses és entrar en pèrdues. Aquestes dificultats faran que en algun punt s'hauran d'incrementar preus".

Europa afrontarà un escenari incert, amb factors imprevisibles. Tot i aquestes fluctuacions incontrolables, la CEA veu motius per ser moderadament optimistes. "Veient com està evolucionant l'economia d'Andorra diria que, si tots els paràmetres es mantenen, vull ser moderadament optimista".

El president de la CEA recorda els esdeveniments que els dos darrers anys han determinat canvis importants al món, un fet que dificulta les previsions a curt termini. Malgrat tot, cal recordar que segons l'FMI l'economia andorrana ha estat la segona del continent que ha experimentat més creixement.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Recta final de la 29a edició dels Pastorets  L'AGIA no té constància que es demani informació excessiva per llogar un pis i obre la porta a recordar els requisits per evitar-ho