El centre de cria de la perdiu xerra alliberarà 500 exemplars l'any que ve

www.andorradifusio.ad

El ministeri de Medi Ambient espera que en dos anys el centre de cria de la perdiu xerra de Llumeneres, a Sant Julià de Lòria, alliberi un miler d'exemplars. L'espai, que es va posar en marxa el 2016, és l'únic centre de cria de l'espècie autòctona.

El centre de cria de la perdiu xerra continua donant bons resultats. El ministeri de Medi Ambient i la Federació de Caça i Pesca valoren positivament el projecte que es va iniciar el 2016 amb el conveni de col·laboració entre totes dues parts. "Hi ha uns objectius que són realistes i, de fet, allò important ara és que es vagi desenvolupi aquest projecte i que es vagi introduint aquesta perdiu, molt autòctona d'aquí, que podrà sobreviure més fàcilment que les perdius que anys ençà es reintroduien amb una finalitat cinegètica. Aquí també hi ha la finalitat que es puguin reproduir i que es trobin perdius al país", explica la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó.

En els propers mesos, es preveu que seixanta parelles d'exemplars es reprodueixin i neixin fins a 500 perdius que s'alliberaran l'any que ve. D'aquesta manera, el 2021 es preveu que se n'alliberi un miler. La perdiu xerra no es considera una espècie protegida o en perill d'extinció. Tot i això, el projecte té la intenció de millorar la seva qualitat i fomentar la biodiversitat. "De perdiu xerra n'hi ha a les nostres muntanyes, hi ha sempre unes bones poblacions. El que passa és que la perdiu xerra en anys d'hivern molt durs pot perdre un percentatge molt gran d'efectius. Es calcula que fins el 70% si hi ha nevades molt intenses i tal. I en anys d'hiverns més suaus, els efectius no en perden o en perden molt pocs. Evidentment, després hi ha els depredadors", detalla el president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes.

Quin és el procés? Capturar exemplars autòctons de perdiu xerra, fer-los reproduir i alliberar els nous al territori amb l'objectiu de fer repoblacions cinegètiques i reforçaments poblacionals. Un reproducció que es fa de forma natural en l'únic centre de cria d'espècie autòctona d'aquest tipus d'ocell. Com ha explicat el tècnic del centre, Marc Mossoll, per atendre l'increment dels exemplars en els pròxims anys es construirà un segon mòdul similar al que s'utilitza enguany.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Sergi Linares

Comparteix:

Comença la retirada de l'última zona amb cablejat aeri de fibra òptica, després del soterrament de tota la xarxa Ordenament Territorial recull informació detallada del cost dels treballs a l'esllavissada per les possibles reclamacions