ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal Web: la programació alternativa d'RTVA

Obrir en una altra finestra

Comença una setmana de caça de l'isard de rècords

www.andorradifusio.ad

Tret de sortida de la setmana de caça de l'isard. Hi participen 576 caçadors, vint més que l'any passat. També continua la tendència a l'alça en els darrers anys de la cabanya de l'espècie i supera novament la dada més alta comptabilitzada els darrers 20 anys. Hem acompanyat una de les 50 colles amb més experiència del país hores abans de començar el període cinegètic.

Aquest diumenge comença la tradicional setmana de caça de l'isard. Una setmana de rècords en tots els aspectes. En total s'han comptabilitzat 1.234 exemplars en tot el territori. D'aquests, 181 podran ser abatuts. El nombre de caçadors autoritzats continua creixent fins a arribar als 576 que, enguany, es reparteixen en una cinquantena de colles, la majoria formades per entre 8 i 10 caçadors. La més petita és de quatre, mentre que la més nombrosa, de 30.

Finalment no s'han dut a terme les proves diagnòstiques de la Covid-19 abans de l'inici de la setmana, però sí que se'n faran quan finalitzi. El president de la Federació de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes, entén que s'estiguin prioritzant les proves al món educatiu i explica que s'han proposat fer les proves a partir del dia 21 de manera voluntària.

Aquest dissabte la majoria de colles va començar a enllestir tots els preparatius. Una d'elles, per exemple, va transportar amb ajuda d'un helicòpter, tota la logística necessària fins a la Coma del Mig d'Ordino on s'instal·larà els propers dies. Amb 40 anys de vida, el relleu generacional d'aquesta colla està garantit.

Davant de les crítiques de la pràctica cinegètica, els caçadors ho tenen clar: es necessita per regular la sobrepoblació de la fauna salvatge. "Som amants de les muntanyes i la natura i per això som aficionats a la caça", defensa el cap de la colla de la Coma del Mig, Roger Fillet. Per la seva part, Cabanes atribueix les crítiques al desconeixment i diu que l'any passat van quedar 30 isards pendents de caçar, i això "vol dir que cada vegada els caçadors són més selectius i respectuosos amb la natura".

Enguany també s'ha establert un punt permanent en què els caçadors han de portar els isards morts i extreure'n la melsa perquè els banders comprovin l'estat de salut de l'animal. Abans, els caçadors han de registrar la data de les captures i col·locar l'anella corresponent.

Informa: Oliver Jaén-Sergi Cano
Imatge: Xabier Moreira-Arxiu RTVA
Imatges cedides: Josep Maria Cabanes

Comparteix:

3.216.79.60