Concòrdia es desmarca de la llei de l'habitatge

www.andorradifusio.ad

Concòrdia ha decidit votar en contra de la Llei de mesures per estimular el lloguer perquè no en comparteixen la forma, tot i que consideren que és necessària per evitar una situació de desemparament i inseguretat. La formació ha anunciat que presentarà dues proposicions de llei per revisar la llei d'ordenament territorial i urbanisme i un altre per modificar la normativa tributària i apujar l'impost sobre el pisos buits.

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha al·legat que votaran en contra perquè "en lloc de presentar esmenes, volem fer proposicions de llei amb debats reals al Consell General sobre cadascuna d'aquestes qüestions". S'havien plantejat fer una esmena a la totalitat, però és una mesura que han descartat per no allargar el calendari i afectar negativament els llogaters, que es mostren neguitosos en relació amb les pròrrogues dels contractes de lloguer. Ells aposten per prorrogar un any més la congelació dels lloguers, mentre s'estudien diverses palanques per solucionar la problemàtica.

Propostes de Concòrdia per limitar la inversió estrangera en immobles

També consideren insuficients les taxes d'inversió estrangera en immobles. Consideren, a més, que s'hauria de limitar molt més la compra dels immobles per part de residents de curta durada i residents passius que ara mateix aglutinen entre el 25 o el 30% dels immobles. Creuen que aquest percentatge s'hauria de rebaixar fins al 4%

"Sobre el projecte de llei de l'impost de la inversió estrangera i immobiliària per nosaltres és un debat que ha de tenir lloc de forma més àmplia sobre la inversió estrangera. És un projecte de llei que ens espanta. És un projecte que continua permetent que els inversors puguin comprar més de 10 immobles."

Cerni Escalé, president del grup parlamentari de Concòrdia

Les seves propostes en matèria d'inversió estrangera en immobles estan incloses en una proposició de llei que ha entrat a tràmit parlamentari. Entre les més destacades, s'hi troba una taxa del 10% per qualsevol compravenda i un control més estricte sobre aquest tipus d'operacions amb l'objectiu de permetre un mínim de compra i evitar l'especulació.

Un impost dels pisos buits més elevat

També proposen modificacions de l'ordenament tributari, que impliquen impulsar "un impost real i dissuasiu molt més elevat per fer aflorar pisos buits", que encara estan estudiant. Constaten que l'impost actual no incentiva als propietaris a alliberar aquest tipus d'immoble, un pas crucial per fer créixer l'oferta d'habitatge de lloguer.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

Preus a l'alça del comerç a l'exterior Oberta dos dies més l'exposició de La Massana Còmic