ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Consell General dona llum verd al prestador d'última instància

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha donat llum verd al prestador d'última instància. Ho ha fet amb el vot unànime de tots els grups parlamentaris, això sí, amb algunes objeccions del PS i Terceravia que dubten que la figura permeti competir els bancs nacionals amb les entitats estrangeres. 

Acord amb reticències al voltant de l'aprovació del prestador d'última instància. L'ens que permetrà destinar els 340 milions d'euros que té el país en diferents fons internacionals a donar suport a una possible fallida del sistema financer. El ministre Jover ha deixat clar que era una necessitat per competir amb els bancs estrangers i una demanda dins l'acord d'associació. 

"El que avui fem és establir un mecanisme de precaució, una línia de defensa més mirant de cara al futur perquè és una mancança que nosaltres tenim"
Eric Jover, ministre de Finances

L'oposició reconeix que és positiu tenir aquesta figura, però critica la formulació. D'una banda, el PS, considera una mancança que que que sigui el Govern qui faci de prestador i no un organisme internacional.

"Una línia de crèdit que comporta que tinguem bloquejats en l'àmbit internacional 340 milions d'euros. Només per això, ja no és un prestador d'última instància"
Pere López, president del grup parlamentari socialdemòcrata

D'altra, Terceravia que creu que no permetrà competir el sector amb els de fora. 

"Obertura, però permet realment compliria el sector financer d'igual a igual amb l'exterior. Les reserves internacionals no són únicament pel sistema financer. Són per garantir i corregir possibles desequilibris macroeconòmics".
Josep Pintat, president de Terceravia+UL+I

Una picabaralla que ha acabat amb la rèplica del Govern que ha reconegut que encara falten mecanismes, però que els passos que s'estan fent són els correctes. Jover creu que alguns d'aquests "s'han d'assolir en el marc de l'acord d'associació" i d'altres creu que es faran "amb reunions paral·leles".

Destacar que serà l'AFA l'encarregada d'assegurar que els bancs que demanin les reserves siguin prou solvents per tornar els diners. 

Informa: Òscar Serrano 
Imatges: Pere Besolí

Comparteix: