Conseqüències de sotsarrendar: un problema creixent amb la crisi de l'habitatge

www.andorradifusio.ad

La policia ha rebut denúncies per sotsarrendaments, una activitat que no és legal excepte si hi ha una autorització expressa i escrita del propietari de l'immoble. El rellogat és una víctima que segons fonts del Col·legi d'Advocats està molt desprotegida. L'altra víctima és el propietari, que pot denunciar, però després acostuma a veure's afectat pel col·lapse de la justícia. 

El sotsarrendament només està legalment permès si hi ha una autorització per escrit de l'arrendador. Així ho recull la llei, tot i que de facto no sempre passa, ja sigui en el cas de pisos sencers o sobretot habitacions, fet que ha motivat que els afectats interposessin algunes denúncies a la policia. Una problemàtica creixent a causa de l'actual crisi de l'habitatge amb dues clares víctimes. La primera, el rellogat quan no té constància dels fets. 

"Un incompliment de contracte per part del llogater de tot el pis, a ell també el pot afectar negativament perquè es pot trobar que si desnonen al llogater, a ell també el desnonin com a conseqüència. I aquí el problema està en el fet que la Llei d'arrendament de finques urbanes solament dedica tres o quatre articles, molt poquets, al sotsarrendament. I el sotsarrendat és una figura que no està suficientment protegida"
Judith Silvestre, advocada 

També n'és una víctima el propietari, tot i que té més recursos. Pot extingir el contracte i demanar que l'arrendatari i, per conseqüència el sotsarrendatari, marxin del pis. Si no fan cas, es pot iniciar un procés judicial que pot allargar-se mesos, amb la possibilitat de demanar una indemnització. És per això que des del Col·legi d'Agents i Gestors Immobiliaris hi ha certa indignació. 

"El propietari la veritat és que en aquest cas està lligat de peus i mans perquè no pot fer absolutament res perquè el temps en què pugui establir una demanda judicial, ja ha passat la temporada i la gent ha marxat"
Gerard Casellas, president de l'AGIA

Per Silvestre és clau donar a conèixer els riscos de sotsarrendar i els drets que tenen els afectats. Per altra banda, pensa que cal molta més protecció legal cap al rellogat. 

El sotsarrendament il·legal pot vehicular-se amb diferents tipus de contractes de lloguer. Per exemple, amb un contracte de sotsarrendament sense l'autorització del propietari. En el cas que l'arrendador es faci passar pel propietari, Silvestre argumenta que hi hauria una usurpació d'identitat i, per tant, un problema penal.

Informa: Laura Cugat 
Imatges: David Moreno-Eric Escabias 

Comparteix:

Nova pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu fins al 3% Josep Maria Cabanes sobre les negociacions de l'acord d'associació: "S'han d'alentir, pensar bé i meditar"