Consultes al Servei Integral d'Atenció a la Dona sobre l'avortament farmacològic a l'hospital de la Seu

www.andorradifusio.ad

La posada en marxa del nou servei d'interrupció de l'embaràs farmacològic de la Seu ha despertat interès a Andorra. Així es denota de les consultes que ha rebut darrerament el Servei Integral d'Atenció a la Dona. De fet en el que portem d'any el SIAD ha rebut 35 consultes, un 80% de les quals relacionades amb l'avortament. Un creixement respecte del 2020 que la seva responsable llegeix positivament. També ha tingut una bona rebuda el nou circuit de dispensació de la píndola de l'endemà. 

De les 15 visites rebudes el 2020 s'ha passat a les 35 en el que portem del 2021. Un augment positiu que segons la responsable del servei es deu a un coneixement més gran del servei.

La majoria de les consultes, el 80%, estan relacionades amb la interrupció voluntària de l'embaràs. La llevadora referent del servei, Cristina Pérez, recorda que el centre no fa una derivació sinó que es limita a informar de les opcions que hi ha. Una, l'anomenat avortament farmacològic, que es pot fer fins a les 9 setmanes de gestació a la Seu d'Urgell, ha generat interès al país.  Pérez aforma que expliquen "de què tracta l'avortament farmacològic i fins a quantes setmanes es pot realitzar". "Al final és un centre públic i, per tant, poden anar a consultar".

Pérez també ha parlat del nou circuit per a l'administració de la píndola de l'endemà que des de fa unes tres setmanes es dispensa als centres d'atenció primària de manera gratuïta. Un nou sistema que facilita el seu accés.

Ha recordat que es fa un seguiment de les persones que la sol·liciten, bàsicament per evitar que es converteixi en un mètode anticonceptiu, ja que prendre aquest fàrmac de manera continuada pot provocar problemes. Ha afegit que també ha canviat el perfil de persones que fan consultes al SIAD: "També fa consultes la parella, el pare o la mare, i no només sobre interrupció sinó també sobre mètodes anticonceptius i la píndola de l'endemà".

Ha remarcat la voluntat de formar les llevadores del SIAD en un centre de planificació familiar de Catalunya per millorar el servei. De fet de cara al 2022 es preveu poder fer un enquesta de satisfacció en línia i anònima entre els usuaris.  

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

Activats 24 protocols d'actuació immediata per situacions d'abús, agressió sexual i maltractament físic a menors Isabel Sarmiento afirma que si es jutja si BPA era una empresa criminal " tots els empleats haurien d'estar acusats"