ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Cooperació centrada a millorar i protegir els drets de les persones amb discapacitat

www.andorradifusio.ad

La segona reunió iberoamericana de ministres d’Afers Socials ha acordat incidir en la necessitat de protegir els drets de les persones amb discapacitat amb un canvi d'enfocament no tan centrat en l'assistència. Una trobada celebrada durant dos dies a Andorra que el secretari iberoamericà adjunt, Marcos Pinta Gama, ha qualificat d'excel·lent sobretot pels acords tancats. Uns acords que es plasmaran en una declaració final que serà elevada a la Cimera de caps d'estat que se celebrarà el novembre de l'any vinent al país.

La declaració final acordada aquest dimarts per ministres d'Afers Socials de 22 països iberoamericans inclou diferents aspectes. Tots enfocats en la cooperació en l'àmbit de la discapacitat. Entre d'altres els diferents representants reunits durant dos dies al Centre de Congressos d'Andorra la Vella han acordat abordar la innovació social des de tots els àmbits amb un enfocament centrat en la persona i no només en la discapacitat. També coincideixen en la necessitat d'homogeneïtzar les dades per contrastar-les entre països i actuar de manera transversal. Víctor Filloy explica que "no hem d'oblidar l'enfocament que ha d'estar centrat en la persona. És aquest canvi de model que hi ha a molts països i també a Andorra". "Un model on s'atenen les capacitats i les necessitats de les persones més necessitades per intentar incloure-les en una normalitat social", afegeix.

Una declaració que el secretari iberoamericà adjunt, Marcos Pinta Gama, ha qualificat de molt rellevant. Sobretot en la vessant d'enfocament diferenciat passant de l'assistència a la protecció dels dret: "la reunió té una gran importància perquè hem pogut tractar l'harmonització de polítiques públiques per protegir els drets de les persones amb deficiència i l'enfocament en els drets és part d'aquest canvi de mirada".

La declaració final acordada avui entre els representants d'alt nivell serà elevada a la Cimera de caps d'estat que se celebrarà el novembre del 2020 també a Andorra.

informa: Anna Pifarré
Imatge: Jordi Seabra-Govern

Comparteix:

3.236.97.49