Cooperació i modernització, clau per a la supervivència del sector agrícola i ramader de Canillo

www.andorradifusio.ad

Promoure petites agrupacions de ramaders i productors agrícoles, crear una cooperativa i modernitzar les instal·lacions. Són algunes de les solucions de l'estudi que va encarregar Canillo amb el suport del Govern i la Cambra d'Agricultura de l'Arieja. Es vol solucionar el problema del relleu generacional i assegurar la viabilitat de les explotacions.

Després de fer una anàlisi del sector agrícola i ramader de Canillo durant gairebé un any, ja hi ha propostes d'acció sobre la taula, moltes de les quals passen per fer créixer la cooperació. Per exemple, es planteja crear petites agrupacions entre dos o tres ramaders per compartir espais i material, impulsar una cooperativa gestionada pel comú o diversificar amb altres productes més enllà de la carn. Amb tot, és clau actualitzar-se.

Així ho explica el cònsol major de la parròquia, Francesc Camp: "Modernitzar per facilitar la feina, i a partir d'aquí que els joves del país que tenen ganes d'entrar en aquest sector tinguin les facilitat per entrar." Camp també destaca que és fonamental mantenir els espais de pastura que són molt importants en cas de riscos naturals, com per exemple els incendis forestals i les allaus. Per la seva banda, la consellera de la Cambra d'agricultura de l'Arieja, Laura Soulié, esmenta que el treball conjunt ajuda a l'optimització de recursos. "El fet de treballar conjuntament ajuda a optimitzar tots els mitjans de producció".

Els ramaders i altres productors de la parròquia valoren molt positivament aquest esforç per fer una radiografia de la situació al territori i també valoren molt positivament que se'ls hagi tingut en compte i, per exemple, a l'estiu se'ls va fer una sèrie d'entrevistes. Ara mateix ja seleccionen les accions a prioritzar.

El ramader Toni López ha destacat que la unió entre pagesos ajuda ja que "sempre queda un i pot estar al capdavant de tot". López també considera prioritari crear espais per a la ramaderia a l'hivern. A més, el productor de mel Mathieu Garaud ha explicat que és treballa per potenciar la venda dels productes agrícoles produïts al país. "Treballem bastant perquè els productes que es fan a Andorra de manera correcta siguin visibles, perquè la clientela està buscant."

Ara toca elaborar un pla d'acció per determinar quines són les solucions urgents a implementar. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

Els comuns d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany creen les bases per gestionar els límits territorials Conxita Marsol deixarà el càrrec de cònsol per presentar-se a les eleccions