La cuina centralitzada elabora menús escolars per als alumnes amb intoleràncies o al·lèrgies alimentàries

www.andorradifusio.ad

Un 8% d'infants arreu del món pateix alguna al·lèrgia o intolerància alimentària. A Andorra la gran majoria són celíacs, per això des de la cuina centralitzada s'encarreguen d'elaborar el menú escolar per a cada un dels afectats. 

Prop de 520 milions de persones al món pateixen alguna intolerància o al·lèrgia alimentària i un 8% són infants. 

La cuina centralitzada dona resposta a tots els infants que tenen algun tipus d'intolerància o al·lèrgia. Aquest curs serveixen 106 menús, una setantena per a celíacs. La responsable de la cuina centralitzada, Jèssica Malé, explica que la intolerància més destacada és la del gluten encara que hi ha de molts tipus, com els "intolerants a la lactosa, proteïna de llet, fruits secs, llegums i la més estranya que tenim és l'arròs", diu Malé.

Abans de començar a cuinar agafen del magatzem els ingredients que necessiten. De primer hi ha amanida i de segon pèsols amb pebrot i pastanaga. Però per als al·lèrgics al llegum, hi posen patates. Aquest menjar el preparen d'un dia per l'altre. "Fem tot el menjar d'un dia per l'altra, el dia següent ve un repartidor, ens agafa totes les caixes i les reparteix a cada escola. Allà els hi fan un control de temperatura", assegura Malé

Una vegada es cuina, el menjar es col·loca en barquetes i se'n fa una anàlisi visual, així ho detalla la coordinadora de la cuina centralitzada, Montserrat Godó, "A través de les fitxes tècniques s'ha de verificar, que a les escoles hi hagi el mateix número de barquetes que de nens".

Cada safata porta una etiqueta on es detalla el nom de l'infant, l'al·lèrgia i el registre de sanitat. Una vegada classificat, es guarda a la nevera i l'endemà cada infant té el seu menú adequat a les seves necessitats. 

Informa: Laura Mitjans
Imatges: A.Refart/S.Linares/R.Tenza

Comparteix:

Pedro Sánchez convoca eleccions generals per al 23 de juliol Els comuns reconeixen que els abocadors s'estan convertint en un tema d'extrema urgència