Desemparament i vulneració: la situació a què aboca les parelles la penalització de l'avortament

www.andorradifusio.ad

L'avortament a Andorra està penalitzat. També en els tres supòsits bàsics: malformació del fetus, perill de mort per a la mare i violació. Per aquest motiu, la CASS no cobreix aquestes interrupcions de l'embaràs, que no són voluntàries i estan avalades per comitès mèdics d'hospitals d'altres països. Els apropem avui la història de dues parelles que van viure aquesta situació. 

Són l'Èlia i l'Isaac. I la Laura i l'Òscar. I comparteixen històries similars: de pèrdues en estat avançat de l'embaràs

Després de veure que alguna cosa no anava bé, van ser derivats a l'hospital Clínic de Barcelona. Va ser allí on els van donar la mala notícia: s'havia d'interrompre la gestació

La vida del fetus era inviable. "No va ser de manera voluntària. Ens vam veure obligats. Cap pare vol portar al món a un nen amb aquests problemes", explica l'Èlia.

Històries similars que comparteixen i conflueixen en un punt del camí. "La CASS en cap moment cobreix això. Perquè està penalitzat. I per ells era un avortament", detalla l'Òscar.

Èlia i Isaac expliquen que  "en el moment que decideixes interrompre, la CASS tanca portes i t'ho has de pagar tot tu. I no és barat. Estaríem parlant de prop de 4.000 euros."

Perquè al dolor emocional que suposa la pèrdua d'un fill desitjat s'hi ha de sumar la situació a què aboca les parelles la penalització de l'avortament a Andorra. L'Èlia es pregunta: "Volen que les parelles passin per aquesta etapa? Ja es prou dur tornar de Barcelona amb les mans buides." L'Òscar apunta que no es pot "aguantar fins que el fill doni per finalitzada la gestació, perquè es posa en risc la vida de la teva parella, i aquesta és una situació que denuncien des d'Acció Feminista. 

"Havent patit tot el que has patit, a més a més no tens cap mena de cobertura sanitària. T'has de costejar un avortament a fora, passant per un periple i una odissea increïble. Quan ni tan sols, avortar, és una cosa que hagis decidit tu."
Laia Ferré, presidenta d'Acció Feminista

I que recalquen que no es canviarà només amb la despenalització de l'avortament. Sinó també amb la inclusió dins de la cartera de serveis. Perquè sense cobertura mèdica, tot quedarà en paper mullat i les parelles es seguiran veient abocades a aquesta situació

A Andorra l'avortament està penalitzat. En els tres supòsits bàsics, també. Malformació del fetus. Perill de mort per a la mare. I violació. "És increïble que en un país que es considera desenvolupat i demòcratic encara passin coses com aquestes", detalla Ferré.

L'Èlia i l'Isaac  van perdre el seu nadó als set mesos de gestació i ells mateixos expliquen que amb una situació com aquesta "et donen l'esquena totalment. Et passes la vida cotitzant, per res. És molt trist que en algunes coses estiguem tant actualitzats i per altres no." 

Imatges: Anna Romagosa - Nil Forcada - Albert Refart - Sergi Linares - Pere Besolí
Informa: Ariadna Guiu Vila

 

Comparteix:

L'exdirector de la policia s'incorpora a una empresa de seguretat privada Comencen els treballs per determinar l'estat del subsol dels edificis desallotjats de l'avinguda Santa Coloma