Dia internacional de la infermeria: necessitat d’equiparar sous i millorar la coordinació entre professionals

www.andorradifusio.ad

Potenciar i ampliar l’acompanyament a la gent gran, un col·lectiu especialment vulnerable que va a l’alça amb l’envelliment creixent de la població. Aquest ha estat el tema central de la jornada organitzada pel Col·legi d’Infermeres i Infermers i la Universitat d’Andorra en el Dia internacional de la infermeria. 

El dia ha arrencat amb una xerrada on s’ha destacat la feina que es fa des del Servei d’Envelliment i Salut del SAAS, passant després a una conversa oberta amb gent gran de l’Aula Magna de la universitat, on s'ha destacat la importància de mantenir-nos actius i saludables quan arriba la vellesa.

Des del col·legi han remarcat la necessitat de prescriure i administrar productes sanitaris i és per aquest motiu que han demanat una reunió urgent la setmana que ve amb el ministeri de Salut.

Una altra de les reivindicacions és poder desenvolupar el reglament que regula les especialitats, ja que ara només es reconeix la de llevadora. També reclamen que s’equiparin els sous entre els professionals del SAAS, els de Govern i els del sector privat. La presidenta del Col·legi d'Infermeres i Infermers, Isabel Vallejo, exposa les diferències que hi ha en alguns casos. "Un greuge comparatiu per exemple com pot ser al centre penitenciari on les infermeres estan treballant per ministeri de l'Interior i cobren com a funcionàries i, en canvi, hi ha una infermera que els hi dona suport des del SAAS que cobra més per fer la mateixa feina i això pensem que no és equitatiu".

Des de la universitat destaquen l’objectiu de millorar la coordinació entre tots els professionals que atenen la gent gran. La cap de l'Escola d'infermeria de la Universitat d'Andorra, Sara Esqué, apunta que aquesta fluïdesa ha de ser clau en el futur. "Hi ha noves maneres de coordinar-se. S'està fent bé, però volem fer-ho millor. Per tant, per augmentar la seguretat en el pacient, la coordinació entre els professionals i perquè posem la persona en el centre".

Taller per saber atendre les dificultats de la gent gran

La darrera de les activitats de la jornada ha estat un taller amb estudiants d’infermeria a on s’han fet servir materials i instruments diversos, com ara grues o cadires de rodes, per entendre i visualitzar males praxis en l’atenció a la gent gran amb l’objectiu de mostrar com se sent el pacient a la fi de poder evitar-les.

Informa: Laura Cugat
Imatges: David Moreno 

Comparteix:

AMARE confia que el reconeixement de la fibromiàlgia com a patologia ajudi els afectats a visibilitzar més la malaltia La policia deté un home per agredir una dona en una baralla