ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Govern xifra en 12 euros el metre quadrat el preu dels lloguers segons dades dels portals immobiliaris

www.andorradifusio.ad

El preu del lloguer per metre quadrat el 2018 era de 9,2 euros, prop d'un euro més car que el 2017. Són les darreres dades fetes públiques pel Govern, que espera fer-les més precises quan tingui la informació de les immobiliàries, FEDA i els comuns. El 2019 l'increment podria ser més gran, de 12 euros el metre quadrat. Això es dedueix de les dades recollides en portals immobiliaris. També es calcula que caldria anualment entre 1.500 i 2.000 llars més per fer front a la demanda.

Segons les dades aproximatives fetes públiques avui pel Govern, un pis de 70 metres quadrats a un preu de 9,2 euros el metre quadrat costaria 644 euros al mes el 2018. Si fem cas de les dades que el mateix Govern ha recollit de les immobiliàries el 2019, el mateix pis ara en costaria 840. Un preu calculat sense tenir en compte la parròquia, ni la ubicació i en un pis de menys d’un any.

Segons el quadre fet públic pel servei d'Estadística i basant-se en les dades de les immobiliàries, Sant Julià seria la parròquia més cara amb 13,5 euros el metre quadrat, seguida de Canillo, amb 12,6.

Són les dades que el Govern ha fet públiques aquest dijous i que no considera del tot reals tenint en compte la manca d’informació estadística per fer un càlcul fidedigne. L’executiu les vol precisar recopilant la informació de tots els agents implicats, comuns, FEDA i els associats de l'AGIA, per tenir una radiografia fidedigna de la situació. Unes dades que s'inclourien en un registre de territori que hauria de servir, segons el ministre Gallardo, per treballar en polítiques a mitjà i llarg termini. Diu, però, que el Govern ja treballa a trobar-hi solucions immediates. Assegura que "no podem esperar i el Govern no està esperant". "El que estem treballant des del ministeri d'Economia i el departament d'Estadística és que les decisions que s'han de prendre, que ja es preveuen per al mig i llarg termini, es puguin fer ja en base a aquest registre del territori".

El director del departament d'Estadística, Joan Soler, també ha apuntat que actualment hi ha 22.000 llars en règim de lloguer i que se’n necessiten entre 1.500 i 2.000 més per fer front a la demanda anual. "D'aquests 1.500 o 2.000 n'hi ha 400 que ja venen de la immigració cada any i una altra part, que són entre 150 i 200, que corresponen a la rotació que necessita el mercat per poder garantir el canvi de les llars quan surten d'un habitatge per entrar en un altre", afegeix.

Gallardo ha insistit en la necessitat de disposar de les dades dels comuns. També es treballa amb FEDA per conèixer el consum elèctric dels pisos, sobretot els que es consideren tancats.

Informa: Laura Massegú-Anna Pifarré
Imatges: Josep M. Garcia-Arxiu RTVA

 

Comparteix: