L'EFA opta per convenis col·lectius sectorials per regular la pujada salarial

www.andorradifusio.ad

Per a l'Empresa Familiar Andorrana, una solució per regular la pujada salarial podria ser a través de convenis col·lectius sectorials, ja que no tots els sectors es poden permetre el mateix increment. En un esmorzar amb la premsa, l'entitat ha responsabilitzat el Govern del fet que no s'hagin propiciat els reglaments necessaris per desenvolupar aquests convenis. 

Daniel Armengol, President de l'Empresa Familiar Andorrana afirma que "el més intel·ligent és propiciar que hi pugui haver convenis sectorials efectius, perquè cada sector pugui parlar amb els seus sindicats de com es regulen els sous. Ens afecta poc a nivell empresarial pujar els sous base en un 98% de les empreses, però sí que afecta tenir en compte primes que es paguen, hores extres que es paguen i comissions que es paguen a nivell empresarial".

Per a Armengol, el primer escull sempre és la voluntat política. En aquest sentit, malgrat defensar el sistema institucional, ha reconegut que el fet que hi hagi vuit administracions diferents els penalitza cada cop més a nivell empresarial. Per exemple, en qüestions de competències o a nivell fiscal. 

La problemàtica de l'habitatge

L'EFA reconeix que cada cop els costa més trobar gent qualificada que vulgui venir a treballar al Principat, perquè el cost de la vida cada cop és més alt. El preu dels lloguers és l'handicap principal. Consideren que la solució ja està inventada i passa per la col·laboració publicoprivada: posar terreny públic a disposició de grans empreses que sàpiguen gestionar habitatge públic, perquè d'inversors ja n'hi haurà. Daniel Armengol creu que això ja es podria haver impulsat fa anys i lamenta que s'estigui actuant al revés.

Des de l'entitat creuen que davant la continuada intervenció de l'Estat en el mercat del lloguer, ara no hi ha inversors que vulguin apostar-hi, ni nacionals ni estrangers. Consideren que ha mancat diàleg entre totes les parts. 

Armengol exposa que "la mare dels ous és una mica l'intervencionisme. Sé que som en un cercle dolent, on ha faltat comunicació entre el Govern i els propietaris i on no tot s'ha interpretat com s'havia d'interpretar, però la conseqüència de les coses és la que és. A la gent no se la pot obligar a invertir en un sector del qual no tenim certa seguretat jurídica del rendiment de les seves inversions."

Acord d'Associació amb la Unió Europea

Des de l'EFA ho veuen més "un tema de por que de respecte". Entenen que Andorra acabarà a Europa més tard o més d'hora, per això creuen que cal aconseguir que el referèndum sigui positiu, trencant les pors o respecte d'aquells que en tinguin, assenyalant que es tracta d'un acord més polític que no pas comercial. Daniel Armengol ha manifestat que molts dels membres de l'entitat haurien preferit la segona opció, que permetés posicionar Andorra com a centre del Pirineu.

Aeroport d'Andorra-la Seu i heliport nacional

Per a l'Empresa Familiar, l'Aeroport d'Andorra-la Seu és una infraestructura necessària i estratègica. Tenint en compte el finançament que hi aporta l'Estat anualment, no entenen per què Andorra no té participació "certa i efectiva" en els òrgans de decisió. Reconeixen que ha permès obrir Andorra al món i aposten per ampliar rutes i freqüències. També celebren haver desencallat la qüestió de l'heliport nacional i connectar-lo amb l'aeroport. Ara esperen que es treballi per poder connectar l'heliport amb els aeroports de Barcelona i Tolosa, per tal d'ampliar la possible arribada de passatgers internacionals.    

Informa: Laura Massegú
Imatges: Nil Forcada

 

 

 

Comparteix:

Els cossos especials uniformats reclamen poder-se prejubilar com la resta de funcionaris L'ambaixada d'Espanya posa en valor l'estratègia negociadora d'Andorra davant l'acord d'associació amb la UE