L'elevat cost de la vida i l'habitatge, obstacles per a la contractació dels temporers

www.andorradifusio.ad

La flexibilització per contractar treballadors extracomunitaris és un pas endavant per afrontar la temporada d'hivern, però el sector de serveis no ho tindrà fàcil. Segons la CEA, l'alt cost de la vida i sobretot de l'habitatge continua sent un obstacle, en moltes ocasions ja insalvable, per als empresaris.

El nou esquema de funcionament de les quotes, en la línia del que proposaven les associacions empresarials, ha millorat les perspectives de cobrir les plantilles al sector de serveis aquest hivern. Permet que un temporer pugui passar a la quota general amb menys requisits, i això facilita fidelitzar el personal. Però no serà suficient. "Segur que hi haurà més facilitat per a contractar gent, ara segurament no es redueix el problema tant com volen les empreses", explica el director de la CEA, Iago Andreu.

Segons la CEA, els sous d'Andorra ja no són tan atractius. Era un dels puntals en què se sustentava l'arribada de treballadors comunitaris, que es completava amb temporers a l'hivern. La pèrdua de competitivitat ha capgirat la situació i ara l'origen de la mà d'obra és sud-americà. Però fins i tot en aquesta nova realitat és difícil trobar treballadors disposats a venir, i bona part dels que ho fan acaben marxant per una senzilla raó: "l'elevat cost de la vida."

Des de la CEA descarten que la dificultat per trobar obrers procedents de l'àmbit comunitari en sectors com els serveis tingui relació amb uns sous baixos, ja que en la mateixa situació es troben països com Espanya, Portugal o Anglaterra.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Hotels gairebé plens pel pont del Pilar Andorra la Vella reclama un pla nacional de transvasament d'aigua