L'elevat ús del mòbil i l'augment dels problemes de vista

www.andorradifusio.ad

L´exposició cada cop més gran dels nens als mòbils farà que augmentin els seus problemes oculars. Així ho constaten especialistes en optometria, els professionals que s´encarreguen d´ajudar a corregir la forma de mirar.

El nombre de nens que acudeixen als optòmetres per corregir la seva manera de mirar augmenta. Així ho alerta l´especialista Núria Risco, que afegeix que el motiu principal són les noves tecnologies. "Cada vegada veus nens més petits amb el mòbil i això anirà creixent", diu.

Avisa que "la visió dels nens petits s´ha d´expandir però, quan passen moltes hores amb el mòbil o la tablet, estan en una situació de convergència ocular en què els ulls han de convergir i enfocar per mirar a prop i es produeix una tendència a forçar el sistema visual".

Això provocarà un increment de les disfuncions visuals que s'hauran de corregir. L´Arnau és un nen que ja ha passat per aquest procés de correcció visual. La seva mare, Mari Carme Troy, explica que "ell portava ulleres i al dir que li saltaven les línies vam fer un estudi amb la Nuri i em va dir que tenia problemes per centrar la vista". Va ser llavors quan van començar "amb els exercicis optomètrics que van fer que el nen recuperés el seu ritme lector".

La Pili Borra va haver de fer recuperació perquè perdia el sentit de l'orientació per culpa d'un problema visual. Recorda que va haver de fer molts exercicis. En un d'ells "caminava sobre un rail que estava una mica inclinat i això m'ajudava a centrar molt la vista". Altres consistien en fer servir unes "ulleres amb les quals havia d'enfocar i desenfocar", així com "imatges per reeducar la vista de mica en mica". "És com un múscul que es va recol·locant al seu lloc".

L'optòmetra Núria Risco indica que "hi ha cada vegada més gent amb problemes oculars perquè estem en el món de la informàtica, de les pantalles, i de persones que estan vuit hores o més davant d'un ordinador".

Es tracta, doncs, d'un problema que afecta tothom, encara que és més urgent amb els infants.

Informa: Pere Moliné
Imatge: Anna Romagosa

Comparteix:

Detingut un conductor que dona positiu després d'atropellar un nen de cinc anys El 70% dels nens d'entre 10 i 15 anys tenen telèfon mòbil