Es modifica la numeració dels passaports per facilitar el pas pels controls fronterers

www.andorradifusio.ad

A partir de la setmana vinent la numeració dels passaports andorrans eliminarà un zero inicial i afegirà dos dígits al final, i en cas de renovació o pèrdua la numeració tindrà vuit dígits corresponents al número d'identificació personal seguit de dos dígits i precedit dels zeros que calguin per completar els vuit dígits. Així ho han explicat aquest dimecres durant la roda de premsa posterior al consell de ministres el titular de la cartera d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la secretària d'Estat de Justícia i Interior, Eva Descarrega. Han afegit que  la nova numeració permet una numeració distinta en relació amb la introduïda a les bases de dades d’Interpol quan es produeix una pèrdua o robatori. 

Aquesta modificació permet una numeració distinta en relació amb la introduïda a les bases de dades d'Interpol quan es produeix una pèrdua o robatori, i segons ha explicat Descarrega “la problemàtica que ens havíem trobat és que en tenir el duplicat al mateix número que el passaport original ha generat problemes a nivell de controls a les fronteres”. Així doncs, l'objectiu principal és facilitar als ciutadans el pas pels controls fronterers a nivell internacional.

D'una altra banda, la secretària d'Estat ha explicat que s'està treballant en una altra modificació per incorporar el passaport de tercera generació SAC (Suplemental Acces Control) que s'avança als passaports actuals amb una pàgina de dades en policarbonat i foto en color per evitar la seva falsificació. A més, aquest passaport que s'espera emetre a partir del 2017, introdueix nous elements de seguretat al xip d'acord amb la normativa de l'OACI.

Les principals novetats són que serà un passaport biomètric, tindrà una pàgina de dades personals en policarbonat, la impressió de dades amb làser, fotografia en color, noves mesures de seguretat, i vigència de 10 anys per a majors de 20 anys i cinc anys per a menors de 20 anys i per a passaports provisionals. El ministre Espot ha explicat que s'aniran renovant depenent el termini de vigència, tot i que s'està estudiant la possibilitat que qui ho desitgi el pugui obtenir abans.

Violència de gènere i drets dels discapacitats

El consell de ministres d'aquest dimecres també ha servit per aprovar diversos reglaments relacionats amb el ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior. Per una banda, s'ha aprovat el Reglament regulador de la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica per donar compliment a la Llei per la prevenció i l'eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica. Segons ha explicat Espot, aquesta Llei va crear la comissió amb l'objectiu de garantir el seu compliment i assegurar la coordinació i col·laboració entre tots els ministeris i departaments implicats en la matèria.

També s'ha aprovat el Decret relatiu a l'aplicació i el seguiment en l'àmbit nacional del Conveni relatiu als drets de les persones discapacitades, i designa el Ministeri d'Afers Socials com a encarregat de l'aplicació del conveni i coordinador de les accions que se'n derivin. Però aquest decret també estableix que el ministeri compta amb la integració i la participació plena de la Conadis. Així doncs, també es modifica el Reglament de regulació de la Conadis per atribuir-li la funció d'integrar-se i participar en el procés de seguiment de l'aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones discapacitades.

A proposta del ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, també s'ha aprovat la modificació del Reglament general del notariat per adaptar-lo a la Llei de la successió per causa de mort, que estableix, entre altres qüestions, quines són les disposicions de darreres voluntats que cal inscriure al Registre Central de Disposicions de Darreres voluntats, i fa referència als testaments i codicils atorgats davant de rectors, a les donacions per causa de mort i a les disposicions successòries contingudes en capítols matrimonials. Espot ha explicat que aquestes figures van ser eliminades amb la Llei de la successió per causa de mort i, per tant, calia eliminar-ne les referències al Reglament.

Finalment, destacar també la modificació de la composició de la Comissió Nacional de Benestar Social (CONBS). La reestructuració del Govern que va tenir lloc el 27 de gener i que va modificar les competències del Ministeri de Justícia i Interior i del Ministeri de Salut, Afers Socials i Ocupació requeria precisar els membres que representen el Govern en la CONBS. A més, la Secretaria d'Estat de Relacions Institucionals ha plantejat la necessitat d'incorporar la seva titular a la comissió. 

Així doncs, la modificació estableix que els membres de la comissió representants del Govern són el ministre d'Afers Socials que serà el president, el ministre de Salut, el d'Educació, el ministre competent en matèria de treball, el de Justícia, la secretària d'Estat de Relacions Institucionals, i la d'Afers Socials. Tots els membres poden delegar aquesta funció en un alt càrrec. La resta de membres de la comissió es mantenen com fins ara, amb un representant de cada Comú que poden ser els cònsols o el conseller competent en afers socials.

Informa: Agències/Judit Pedrós  Imatge: RTVA

Comparteix:

Andorra es podria beneficiar del comerç electrònic segons Pablo Foncillas El ministre Torres anuncia que les obres al Roc dels Corbs "avancen de manera favorable"