Un estudi analitzarà la capacitat de càrrega del medi natural

www.andorradifusio.ad

Andorra es un país amb una biodiversitat excepcional i amb un patrimoni natural molt valuós, però la seva condició d'alta muntanya fa que els sistemes naturals siguin molt fràgils. Per això, s'ha tirat endavant un estudi sobre la capacitat de càrrega del medi que es preveu tenir enllestit abans que acabi l'any.

Tots els espais naturals presenten una limitació biofísica que, si se supera, pot comportar greus conseqüències.

Un estudi sobre la capacitat de càrrega del medi natural que ha licitat el Govern pretén determinar quina és la d'Andorra. L’Organització Mundial del Turisme defineix aquesta capacitat com el nombre màxim de persones dins un espai sense provocar impactes negatius en l'àmbit físic, econòmic i sociocultural, així com una disminució en la qualitat de la satisfacció dels visitants, per exemple, per la generació de residus o, fins i tot, el soroll.

D'aquesta manera, el que es pretén amb aquest anàlisi és definir polítiques de gestió de diferents àmbits, com la promoció turística, l'ordenament del territori, la mobilitat i la gestió dels espais naturals amb criteris de sostenibilitat.

"Pel pas d'una persona és difícil de degradar, però hem de tenir en compte que els ecosistemes de muntanya són vulnerables i que la sobre-freqüentació o passar per zones que estan degradades més d'una vegada provoca un impacte al medi que hem d'evitar."
Sílvia Ferré, directora de Medi Ambient i Sostenibilitat

Tot i que Andorra té un patrimoni natural i una biodiversitat molt valuosa, l'afluència de visitants pot comportar impactes negatius en la flora, la fauna i el sòl.

L'estudi determinarà les zones més vulnerables i les que ja han excedit la seva capacitat de càrrega. Per això, també s'analitzaran dades d'Andorra Turisme sobre la freqüentació dels espais, així com sobre la presència de telefonia mòbil.

És previst licitar l'estudi a final abril i tenir-lo enllestit abans que acabi l'any, per després treballar amb els comuns com assegurar un desenvolupament sostenible del país.

El Consell General va encarregar l’estudi en en la sessió del debat d’orientació política.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

Mes de març amb temperatures lleugerament més altes que la mitjana La novena edició de l'Andorra Sax Fest programa sis concerts amb músics de prestigi internacional